Manchesterissa maanantai-iltana tehty terrori-isku voi vaikeuttaa työväenpuolueen kampanjointia 8.6. käytävien parlamenttivaalien alla. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn on suhtautunut varsin pehmeästi islamistien mahdollisuuksiin toteuttaa terrori-iskuja Isossa-Britanniassa.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja ja maan pääministeri Theresa May ei turhaan peitellyt suuttumustaan iskun jälkeen pitämässä tiedotustilaisuudessa. Nuorin tiedetty uhri oli vasta 8-vuotias. May kertoi teon olleen poikkeuksellisen julma ja kylmäverisesti laskelmoitu, koska kohteena olivat juuri lapset ja nuoret.

May ja Corbyn sopivat keskenään keskeyttävänsä vaalikampanjoinnin toistaiseksi kunnioittaakseen iskussa menehtyneitä ja loukkaantuneita.

Corbyn: hallitus syrjii muslimeja

Corbyn on muun muassa kritisoinut konservatiivipuolueesta koostuvaa hallitusta siitä, että hallitus on ottanut kovan linjan radikalisoitumista vastaan. Corbynin mielestä tämä syrjii maan muslimiväestöä.

Manchesterin terrori-iskujen tekijäksi on ilmoitettu libyalaistaustainen Salman Abedi. Islamistinen terroristijärjestö Isis on ottanut vastuun teosta. Ranskan sisäministeri Gérard Collomb pitää Abedin Isis-kytköksiä ilmeisinä.

Corbyn on aiemmin kieltäytynyt julistamasta Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA:ta yksin syylliseksi järjestön tekemiin terrori-iskuihin.

Ennen terrori-iskua konservatiivien vaalivoitto näytti kannatuskyselyiden valossa selvältä. Corbynin lepsu suhtautuminen terrori-iskuihin voi siten kostautua pian käytävissä vaaleissa.

May ilmoitti ennenaikaisista parlamenttivaaleista Ison-Britannian EU-eron vuoksi. May halusi pitkän mandaatin voidakseen suorittaa pitkäksi arvellut eroneuvottelut.

Henri Alakylä