Yhdenvertaisuuslain syrjinnän kielto on varsin selkeä. Siinä sanotaan, ettei ketään ei saa syrjiä vakaumuksen, mielipiteen tai poliittisen toiminnan perusteella.

Suomen Uutiset kertoi aiemmin tänään, että kansanedustaja Juha Mäenpää heitettiin ulos Provinssi-festarilta mielipiteidensä takia. Provinssi vahvistaa tiedotteessaan, että poisto tapahtui nimenomaaan Mäenpään kirjoittaman, Ilkka-Pohjalainen-lehdessä julkaistun mielipiteen vuoksi.

Provinssi korostaa tiedotteessaan, että ”kaikilla on sanan- ja mielipiteen vapaus”, ja että yhdistys ei hyväksy minkäänlaista syrjintää.

Provinssin toiminta vaikuttaa ristiriitaiselta, ja asiaa onkin puitu päivän aikana laajalti.

PS-kansanedustaja Miko Bergbom huomauttaa Provinssin sanojen ja toiminan välisestä ristiriidasta: ”Jos ette kerran hyväksy minkäänlaista syrjintää ja vielä korostatte erikseen sanan- ja mielipiteen vapautta, niin miksi poistitte Mäenpään tapahtumasta? Näyttää siltä, että noilla edellä mainituilla arvoilla ei ole mitään tekemistä teidän tapahtuman kanssa.”

PS-ryhmänjohtaja Jani Mäkelä muistuttaa Provinssia yhdenvertaisuuslaista: ”Yhdenvertaisuuslaki, 8 § Syrjinnän kielto Ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, jne.”

Toisaalta Asianajajaliiton sovittelija Marja Välilä on päinvastaista mieltä. Hän suitsuttaa Provinssin toimintaa: ”Esimerkkillistä toimintaa! Saisi eduskunta ja hallitus ottaa esimerkkiä. Minkäänlaista vihapuhetta ei tule sallia tai peitellä ”mielipiteen ilmaisuksi”. Toivon koulutusta & tietoa kaikille jotka vielä 2023 ovat epätietoisia mm sukupuolen moninaisuudesta ja tasa-arvosta.”

Välilän kommentti herättää kummastusta. Isossa sanomalehdessä julkaistu Juha Mäenpään mielipideteksti ei ole laiton – eihän sitä muuten olisi julkaistu. Ja vaikka olisikin ollut, ei tämä siltikään oikeuta syrjivään ja nöyryyttävään kohteluun.

SUOMEN UUTISET