Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää poistettiin Provinssi-festivaaleilta hänen Ilkka-Pohjalainen-lehteen kirjoittamansa kolumnin vuoksi. Mäenpään mielestä kyseessä on syrjintä poliittisten mielipiteiden vuoksi ja asia on syytä tutkia poliisin toimesta.

– Sain keväällä alueemme kansanedustajille osoitetun kutsun Provinssi-festivaaleille. Kutsussa minua pyydettiin hyväksymään Provinssin arvot, joihin minun tulee sitoutua. Sitouduin tuolloin ja sitoudun edelleen kyseisiin yhdenvertaisuutta korostaviin arvoihin. Kutsu oikeutti noutamaan liput minulle ja avecilleni, Juha Mäenpää kertoo.

– Osallistuimme vaimoni kanssa festivaalitapahtumaan jo perjantaina 30.6. Lauantaina 1.7. osallistuimme tapahtumaan samoin hyväksytyin arvoin ja samoilla lipuilla. Kun olimme oleskelleet festivaalialueella noin 1,5 tunnin ajan, luoksemme saapui yllättäen järjestysmiehiä kertomaan, että kutsumme on peruttu. Tilanteesta hämmentyneenä pyysin kuulla perusteita kutsumme peruuttamiselle. Sain pyyntööni vastaukseksi ainoastaan, että ”kutsumme on peruttu”.

Järjestäjä heilutti arvokorttia

Tilanteeseen kutsuttiin paikalle tapahtuman esimiehiä, järjestäjän edustaja ja turvallisuusjohto Mäenpään pyynnöstä.

– Poistoamme alueelta perusteltiin meille Ilkka-Pohjalaisessa saman päivän lauantaina julkaistulla kolumnillani, jonka olin kirjoittanut kansanedustajan roolissa lehden ”Eduskunnasta”-palstalle.

– Tapahtuman järjestäjätahon mukaan kolumnini ei ollut Provinssin arvojen mukainen. Pyysin järjestäjätahoa perustelemaan minulle, mikä kirjoituksessani rikkoi Provinssin arvoja. Järjestäjätahon mukaan kirjoitukseni ei ollut samassa linjassa festivaalin arvojen kanssa esimerkiksi sukupuolineutraliteetin osalta. Myöhemmin Provinssin toimitusjohtaja kertoi julkisuuteen saman perusteen poistamisellemme festivaalialueelta, Mäenpää kertaa.

Mäenpää ja hänen vaimonsa poistuivat alueelta toimitusjohtajan ja turvallisuuspäällikön saattelemina.

Sananvapaus kuuluu kaikille

Mäenpää muistuttaa, että Suomen perustuslaki takaa jokaiselle sananvapauden.

– Erityisesti kansanedustajana velvollisuuksiini kuuluu ottaa julkisesti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja tuoda esiin äänestäjilleni tärkeitä asioita.

– Suomessa ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan muun muassa vakaumuksen, mielipiteen tai poliittisen toiminnan perusteella. Syrjintäkieltä pohjaa perustansa perustuslakiin. Perustuslaissa syrjintäkielto ilmenee yhdenvertaisuutta käsittelevästä pykälästä, jonka mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, Mäenpää toteaa.

Syrjintää mielipiteiden vuoksi

Mäenpää kokee, että hänet poistettiin festivaalialueelta hänen poliittisten mielipiteidensä vuoksi.

– Provinssi on syrjinyt minua poliittisten mielipiteideni perusteella. Pidän myös mahdollisena, että lakia yksityisistä turvallisuuspalveluista on rikottu ja mahdollisesti kunniaani loukattu.

– Asia on yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä ja vakava. Katson, että poliisin on syytä selvittää asia perusteellisesti. Sen vuoksi olen jättänyt tänään tapahtuneesta tutkintapyynnön poliisille, Mäenpää kertoo.

SUOMEN UUTISET