Kansanedustaja Pentti Oinonen liikuttui kyyneliin vaalikiertueellaan, kun ihmiset kertoivat hänelle kurjia ja koskettavia elämäntarinoitaan. Koskettavimpien joukossa oli vanhempi pariskunta Kuopiosta, joka tuli perjantaina syömään lautasellisen hernesoppaa.

– Kyynelsilmin he kiittivät minua ensimmäisestä lämpimästä ateriastaan sillä viikolla, sillä heidän rahansa eivät tahdo riittää ruokaankaan. He kertoivat minulle kokevansa, että ovat hylkiöitä omassa armaassa isänmaassaan, vaikka ovat tehneet parhaansa yhteiskunnan hyväksi, suorittaneet kaikki velvoitteensa ja kasvattaneet ahkerat lapset, Oinonen muistelee.

Pankkilainalla hautaan

Toisen koskettavan tarinan kertoi 86-vuotias rouva, jolta oli pari kuukautta aikaisemmin kuollut yli 50-vuotinen elämänkumppani. Pieneläkeläispariskunnalle ei ollut jäänyt minkäänlaisia säästöjä, joten rouvan oli täytynyt mennä sosiaalitoimistoon pyytämään apua hautauskuluihin.

Sosiaalivirkailija oli todennut kylmäkiskoisesti, että ”rahaa ei tipu, myy talosi”.

– Mutta kukapa pienellä syrjäisellä paikkakunnalla ottaisi edes ilmaiseksi taloa, jonka ylläpito ja kunnostaminen vaatisivat kovaa panostusta? Lopulta rouvan ei ollut auttanut muu kuin ottaa pankista 7 000 euron laina, jotta saisi rakkaan aviomiehensä haudan lepoon.

– Kuuntelin siinä kyynelsilmin, kun rouva itkien kertoi, ettei mitenkään selviä velastaan ja joka ilta nukkumaan mennessä miettii, että vielä hänellä riittää voimia sen verran, että jaksaa mennä narun jatkoksi. En voinut muuta kuin toivottaa vaimolle siunausta ja jaksamista ja antaa hänelle numeroni, johon hän voi soittaa yöllä ja päivällä. Lupasin rouvalle myös ottavani yhteyttä kyseiseen sosiaalitoimistoon ja tekeväni parhaani, että hautauskulut korvataan hänelle jälkikäteen, Oinonen kertoo liikuttuneena.

Nyt tarvitaan perussuomalaisia

Oinonen syyttää kansalaisten hädästä kokoomusvetoista hallitusta, joka on päätöksillään kurjistanut erityisesti heikoimpien elämää.

– Viimeaikaiset hallitukset ovat kurjistaneet kansan elämää niin paljon, että nyt todella tarvitaan perussuomalaisia kuuntelevia korvia ja avoimia sydämiä vaalikentille. Meitä tarvitaan, meitä kaivataan ja meitä pyydetään sinne.

MIKA MÄNNISTÖ