Kansanedustaja Mika Niikko toteaa mediavastineessaan, ettei Suomen Kuvalehden tänään julkaisemilla kytkösvihjailuilla ole katetta. Asia koskee yhtiötä, jossa Niikko sekä kansanedustaja Ville Vähämäki ovat olleet lyhyen aikaa osakkaina 2017. Lehti syyttää kansanedustajia salailusta.

Niikon mediavastine kokonaisuudessaan alla:

Suomen Kuvalehden vihjailuilla ei ole katetta

Suomen Kuvalehden juttu luo kuvaa kytköksistä, joita ei ole olemassa. Minulla ei ole yritystoimintani suhteen mitään salattavaa.

En omista Realmax Oy:n osakkeita.

Olin Realmax Oy -nimisen suomalaisen yrityksen osakas kahdenkymmenen prosentin osuudella. Omistus kesti vajaan neljän kuukauden mittaisen ajanjakson alkaen yrityksen perustamishetkestä. Luovuin osuudestani 11.10.2017 samalla viidensadan euron nimellisarvolla, jolla osakkeet kesällä ostin. Luovuin osakkeista samaan aikaan, kun perustimme kansanedustajien kanssa eduskuntaan vienninedistämisfoorumin välttääkseni kaikki eturistiriidat.

Minulla ei ole missään vaiheessa ollut kaksoisroolia, jossa olisin edistänyt kansanedustajan työssäni omistamieni yritysten etua. Julkisissa ilmoituksissani en ole salannut mitään. Olen ilmoittanut kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat omistukseni. Minulla ei ole taloudellisia sidoksia mihinkään kiinalaiseen yritykseen.

Olen ollut yrittäjä jo reilu kaksikymmentä vuotta. Kaikessa toiminnassani olen noudattanut Suomen lakeja ja ilmoitusvelvollisuuksia. Kaikki toimintani on läpinäkyvää.

Kansanedustajana edistän Suomen kansallista etua

Viennin- sekä matkailun edistäminen kuuluu kansanedustajan toimenkuvaan. Olen edistänyt Suomen etua ja kauppasuhteita Kiina-ystävyysryhmän ja vienninedistämisfoorumin puheenjohtajan roolissa. Roolini muututtua tultuani valituksi ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaksi luovuin näistä tehtävistä.

Olen tehnyt kaikki vaalituki-ilmoitukset säädöksien mukaan. Tiedot ovat julkisia. Maksoin Suomen Kuvalehden mainitseman 2015 saamani vaalituen takaisin eli muutin sen lainaksi.

Kiinan valtio tai mikään valtiollinen toimija ei ole kohdistanut minuun vaikuttamisyrityksiä. Olen kansanedustajana sitoutunut valvomaan Suomen kansallista etua kaikessa sisä- ja ulkopoliittisessa toiminnassa.

On realiteetti, että Kiina on Suomelle merkittävä kauppakumppani. Samalla Kiinan markkinaan ja kiinalaisiin investointeihin liittyy riskejä, jotka yritysten ja kansallisten toimijoiden on otettava vakavasti. Sinisilmäinen ei tietenkään pidä olla. On myös hyvä, että media on hereillä, mutta ylitulkintoihin ei pidä rynniä.

MIKA NIIKKO