Sota muovien käyttöä vastaan on siunaus Suomen maaseudulle ja tehdaspaikkakunnille. Muovia korvaavat sellupohjaiset tuotteet saattavat olla jättipotti Suomen metsäteollisuudelle. VTT:n laskelmien mukaan Suomen metsäteollisuuden tuotannon arvo voi kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä, jos teollisuus panostaa korkean lisäarvon biotuotteisiin ja markkinat kehittyvät, kertoo Talouselämä.

Suomen perinteiset metsäteollisuuden tuotteet eivät ole käyneet entiseen tapaan kaupaksi, ja suomalaisille on uskoteltu, että talouden tulevaisuus on yliopistokaupungeissa ja niiden ”luovassa luokassa” – asiantuntija-ammateissa ja palveluissa. Alkutuotanto ja teollisuus saattavat kuitenkin iskeä takaisin.

Suomalaisen metsäbiomassan lisäarvon kasvu perustuu VTT:n raportin mukaan sen hyödyntämiseen muun muassa komposiiteissa ja muissa muovia korvaavissa tuotteissa, kuten pakkausmateriaaleissa ja tekstiileissä.

Paperikoneiden tilalle saadaan investointien ja tietotaidon kautta entistä paremmin lisäarvoa tuottavia jalostusyksiköitä, Talouselämä kirjoittaa.

Tällä hetkellä suomalaisten metsäpohjaisten biotuotteiden arvonlisä on 14 miljardia euroa.

Suomen Uutiset