Ramadan alkoi, mutta SVT:n lastenohjelmissa asiasta ei ollut sanaakaan. Suivaantunut muslimiäiti lähestyi oitis yleisradion ohjelmajohtoa ja vaati Ruotsin miljoonalle islaminuskoiselle tasa-arvoista kohtelua kristittyjen lailla.

– Ajatelkaa heräämistä joulukuiseen aamuun ilman television Joulukalenteria, siltä minun lapsistani tuntui, muslimiäiti kuvaili lastensa pettymystä ja hämmennystä SVT:lle lähettämässään ohjelmapalautteessa.

Äiti huomauttaa julkisen palvelun mediayhtiölle, että joka kymmenes ruotsalainen on muslimi. Täten on hänen mielestään outoa, että avatessaan television ramadanin ensimmäisenä päivänä ”asiasta ei kuulu pihaustakaan, eikä sille ole omistettu ainuttakaan ohjelmaa”.

Bolibombaklubben on vastaus

SVT:n lastenohjelmien päällikkö Johanna Gårdare toteaa, ettei julkisen palvelun mediassa ole mitään ”Joulukalenteriin” verrattavaa ramadan -ohjelmistoa.

– Voimme aivan varmasti tehdä enemmän, jotta yhä useammat lapset voivat kokea itsensä huomatuksi. Jos olisi olemassa vain muslimi- ja sitten niitä muita lapsia, niin kaikki olisi mahdollisesti helpompaa, mutta osallisuuteen liittyy muitakin näkökulmia. Lisäämme esimerkiksi viittomakielellä tulkattavien ja myös näkövammaisille lapsille tarkoitettujen ohjelmien määrää, jotta kaikki lapset saisivat osallistua ja tuntea, että heidätkin huomataan.

SVT:n mukaan vastaus muslimiäidin ja hänen lastensa tarpeisiin on ohjelma, joka hyödyntää uusimman viestintätekniikan antamia mahdollisuuksia:

– ”Bolibombaklubben” antaa kiitos tekniikan edistysaskelten mahdollisuuden siihen, että eri puolilla Ruotsia asuvat lapset voivat olla tekemisissä toistensa kanssa joka päivä. He puhuvat erilaisia murteita, näyttävät erilaisilta ja heidän taustallaan olevat huoneet ovat erilaisia.

”Maassa maan tavalla”

Muslimiäidin ohjelmaehdotukset ovat herättäneet mietteitä Suomessakin. Tanja Heiskanen peräänkuuluttaa Perussuomalainen Helsinki -faceryhmässä vastavuoroisuutta:

Ruotsissa valtiollista tv-kanavaa vaaditaan näyttämään ramadan-aiheisia lastenohjelmia, jotta muslimilapset eivät tuntisi jäävänsä yhteiskunnan ulkopuolelle.

Pahoin pelkään, ettei kristittykään voi noin vain marssia muslimimaahan ja odottaa vastaavaa. ”Maassa maan tavalla” on hyvä periaate.

SUOMEN UUTISET