Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Riikka Purra kertoi tiistaina Twitterissä, että Vantaalla muslimioppilailla on oma erillinen vapaapäivänsä ramadanin eli paaston loppumisen kunniaksi. – Suomessa on koulusta vapaata esimerkiksi tällä viikolla helatorstaina, joka on kirkkolaista ilmenevä kirkollinen juhlapäivä. Sitä en olisi uskonut, että Suomessa muslimioppilaat saavat lisäksi oman, erillisen vapaapäivänsä ramadanin päättyessä. Näin kuulemma ainakin Vantaalla ohjeistetaan, Purra tviittaa.


Riikka Purra kertoo nähneensä ramadanista laaditun kaupungin ohjeistuksen, joka on lähetetty kaikkiin vantaalaiskouluihin. Vantaan kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske vahvistaa asian Suomen Uutisille.

Ohjeistuksessa muistutetaan, että ramadan-paastoa vietetään 24.4.-23.5.2020 ja että vaikka tänä vuonna ramadan loppuu viikonloppuna, on muslimioppilailla oikeus vapaapäivään ”joko perjantaina 22.5 tai maanantaina 25.5”. Ohjeistuksessa sanotaan, että vapaapäivään on hyvä tehdä koululta oma linjaus tai sitten kysyä huoltajilta. Torstaina 21.5. vietetään helatorstaita, joka on virallinen vapaapäivä.

Vähemmän tehtäviä eikä tarvitse herätä

Ohjeistuksessa selitetään myös, miten oppilaat ramadanin aikana toimivat ja annetaan opettajille selviä ohjeita keventää muslimioppilaille asetettavia vaatimuksia muihin verrattuna.
Ohjeistuksessa sanotaan:

”Paaston aikana oppilaat usein valvovat myöhään ja tästä syystä olisi hyvä välttää [etäopetuksen aikaisia] meet- ja teams-tapaamisia aamuisin tai ainakin ymmärtää, että muslimioppilaat saattavat myöhästyä väsymyksen vuoksi. On hyvä myös muistaa, että paastoavat oppilaat eivät voi osallistua liikuntaan kuin muut oppilaat. Olisi myös parasta, jos oppilailla ei olisi vaativia kokeita ramadanin aikaan. (—) Kannattaa myös huomioida ramadanin kymmenen viimeistä yötä, joista yksi on Laylat al-Qadr. Monet muslimit siis valvovat ja rukoilevat nuo yöt. Oppilaat rukoilevat myös vanhempiensa kanssa. Olisi hyvä huomioida tämä tehtävien määrässä. Voi olla, että muslimioppilaat tarvitsevat silloin enemmän tukea opinnoissaan.”

– Linjauksiin vaikuttaa muslimien suuri osuus vantaalaiskouluissa. Monikultturismin periaatteita ja uskonnonvapautta tulkitaan sitten näin. En missään nimessä pidä hyvänä asiana tällaisia omia sääntöjä ja vapaapäiviä. Uskontoon ja sen harjoittamiseen liittyvät asiat ovat yksilöiden itsemääräämisoikeuteen kuuluvia, mutta ei niiden pitäisi koulussa tällä tavalla vaikuttaa, Purra sanoo.

Erivapaudet heikentävät integroitumista

Ramadanin vaikutukset etenkin nuorempiin koululaisiin ovat viime vuosina vähitellen nousseet keskusteluun. Opettajat ovat puhuneet siitä, kuinka muslimioppilaat ovat väsyneitä, he eivät jaksa keskittyä ja kouluissa on järjestysongelmia.

OAJ kertoi vuosi sitten Suomen Kuvalehdessä (16.5.2019), että opettajilta vaaditaan joustamista ja jopa paastolle ryhtymistä ja ramadaniin sitoutumista.

– Mikäli oikeasti haluaisimme näiden ihmisten integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan, emme toimisi näin. Muslimioppilaat eivät tarvitse erivapauksia ramadanin aikaan. Viikonloppu varmasti riittää paaston loppumisen juhlimiseen.

– Erityisesti nyt poikkeusolojen myötä monissa maahanmuuttajaperheissä lapset tarvitsisivat selvästi enemmän opetusta ja koulua, eivät vähemmän. Tällaiset erivapaudet eivät edistä integroitumista vaan sen sijaan lisäävät erillisyyttä ja kuilua kantaväestöön nähden.

Islamin omat säännöt

Ohjeistuksessa sanotaan myös, että paastoavista oppilaista ei saa kerätä listaa. Siinä myös huomautetaan, että ”vanhemmilla on ramadanin aikaan paljon muuta tekemistä eikä heillä välttämättä ole (ollenkaan) aikaa auttaa lapsiaan. Tämä on hyvä ottaa huomioon, varsinkin jos perheessä on paljon kouluikäisiä lapsia”.

– Islam on hyvin kokonaisvaltainen uskonto, joka ottaa kantaa ja tunkeutuu moneen yhteiskunnalliseen asiaan. Muslimeille annetaan monikultturismin periaatteita noudattavissa maissa paljon erivapauksia, kuten rukoustaukoja työpaikoilla ja kevennyksiä koulusta. Pidän tätä yleisesti yhteiskunnallisesti erittäin ongelmallisena ja vastustettavana kehityssuuntana.

– Tämä eriyttää maahanmuuttajia entisestään, vaikka me kaikki tiedämme, mitä siitä on seurannut Euroopan maissa ja vähitellen yhä selvemmin myös Suomessa. Ei kyse tietenkään ole yhdestä päivästä vaan siitä kokonaisuudesta, joka tähän yhteen uskontoon liittyy.

Jälleen somehyökkäys

Purra joutui asiasta tviitattuaan jälleen massiivisen Twitter-hyökkäyksen kohteeksi. Hänen väitettiin valehtelevan. Osa väitti, että mitään vapaapäivää ei ole, koska ramadanin päätös osuu viikonlopulle. Toiset väittivät, että vapaapäivän saa normaalisti anomalla eikä se koske vain muslimeita.

– Tilanne on hyvin vastaava kuin se somehyökkäys, jonka sain osakseni, kun kerroin A-studiossa suojavälinepulasta ja tarvikkeiden kierrättämisestä. Monet hyvin suositut somekeskustelijat ovat valmiita lynkkaamaan, vain siksi, että eivät ilmeisesti voi uskoa, että Suomessa toimitaan näin.

– Pian ketjuihin osallistuneet lähtevät vaivihkaa poistamaan tykkäyksiään. Tai sitten väitetään, että ei asiassa olekaan mitään ongelmaa. Näin se aina näissä jutuissa menee, Purra toteaa.

SUOMEN UUTISET