Kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.) säilyttäisi pelastusalan koulutuksen Helsingissä. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) teki huhtikussa päätöksen Helsingin Pelastuskoulun koulutuksen siirtämisestä Kuopioon. Raatikainen perustelee säilyttämistä pääkaupunkiseudun erityisolosuhteilla sekä turvallisuusnäkökohdilla.

Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Raatikaisen mielestä hallituksen suunnitelma lakkauttaa pelastusalan koulutus Helsingistä ja keskittää se Kuopioon heikentää olennaisesti pääkaupunkiseudun turvallisuutta.

– Pääkaupunkiseudun erityisolosuhteet mm. lentoasema, metro, öljysatama, ydinvoimala ja korkea rakentaminen asettavat erityishaasteita. Siksi pelastuskoulutus on säilytettävä täällä, painottaa Raatikainen. Poliisina tiedän myös, että paikallistuntemus on tärkeää samoin kuin yhteisharjoitukset, Raatikainen muistuttaa.

– Uudellamaalla ja erityisesti Helsingissä väestönkasvu on voimakasta. Mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän työtehtäviä ja riskejä. Siksi koulutuksen lakkauttamisen sijaan sitä pitäisi tosiasiassa lisätä Uudellamaalla. Kuopio on varmasti hyvä koulutusorganisaation ja hallinnon kotipaikka, mutta koulutusta on pystyttävä tarjoamaan myös pääkaupungissa.

Lakiehdotus, joka sisältää pelastusalan koulutuksen lakkauttamisen Helsingissä on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Raatikainen toivoo todella, että pääkaupunkiseudun erityispiirteet otetaan käsittelyssä huomioon.

Kai Mykkäsen mukaan lakkauttaminen on ”isänmaan kannalta oikein”. Hän perusteli asiaa myös kustannussyillä. Mykkänen kommentoi asiaa Pelastustieto-lehdelle. Pelastuskoulun rehtori Matti Waittinen on julkisuudessa kommentoinut Mykkäsen lukuja ylimitoitetuiksi.

Mika Raatikainen on toiminut Helsingin pelastuslautakunnan puheenjohtajana vuosien 2012-2017 välisenä aikana.

SUOMEN UUTISET