Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) Ukrainaa koskeva twiitti nousi valtakunnallisen huomion kohteeksi tiistaina aamupäivällä.

Niikko puntaroi Ukrainan tilannetta koskevia neuvotteluja ex-kansanedustaja Reijo Tossavaisen (ps.) kanssa.

Niikko kirjoitti: ”Nyt pitäisi sitten Macronin tai jonkun muun astua julkisuuteen ja sanoa, että Ukraina ei liity Natoon. Muutoin neuvottelut eivät onnistuneet Venäjän näkökulmasta ja seuraukset ovat karmivat. Eikö lännestä löydy yhtä viisasta päämiestä joka Venäjän tuntee?”

Niikko poisti hetken päästä twiittinsä ja kommentoi:

”Täsmennys – Toki olen sitä mieltä että jokainen itsenäinen valtio on vapaa hakemaan Nato-jäsenyyttä. Tällä hetkellä Ukrainan Nato-jäsenyys ei ymmärtääkseni ole realistinen. Jännitteiden lieventämiseksi vuoropuhelun jatkaminen ja uhittelun vähentäminen on tärkeää.”

Niikko jatkoi: ”Muotoilin vastaukseni huolimattomasti ja se oli väärin ilmaistu jota on toki syytä pahoitella. Ukrainalla on täysi suvereniteetti tehdä omat turvallisuuspoliittiset ratkaisut itsenäisesti. Ukrainan Natojäsenyyden hakeminen on Ukrainan ja Naton välinen asia.”

Asia nousi esille useammassa mediassa.

Puheenjohtaja Riikka Purra (ps.) kommentoi asiaa Twitterissä:

”Valtioilla on itsenäinen oikeus tehdä omia turvallisuuspoliittisia valintojaan. Tämä koskee sekä Suomea että muita maita. Suomi on tottunut ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tasapainoilemaan, mutta Venäjän haikailulle etupiirien aikaan me emme saa antaa senttiäkään periksi. Turvallisuuspoliittinen keskustelu ja mielipiteidenvaihto on sallittua. Tärkeissä ulko- ja turvallisuuspolitiikan tehtävissä toimivilta edellytetään kuitenkin keskittymistä Suomen linjan edustamiseen ja pidättyvyyttä muodostaa tai ainakin julkaista siitä selvästi eroavia kantoja.”

Eduskuntaryhmän johtaja Ville Tavio (ps.) totesi, että ryhmä pui asiaa torstain kokouksessaan.

SUOMEN UUTISET