Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasivat Valkoisessa talossa maanantaina. Presidenttien tapaamisen jälkeen järjestetyssä yhteisessä tiedotustilaisuudessa oli välitön tunnelma. Trump onnitteli 100-vuotiasta Suomea.

Niinistö kiitti Trumpia tämän kauniista sanoista.

Molemmat presidentit painottivat Itämeren alueen turvallisuustilanteen vakauden tärkeyttä. Trump kuvaili Yhdysvaltain olevan suojeleva aluetta kohtaan.

Trump otti osaa Turun terrori-iskussa menehtyneiden puolesta. Hän kertoi Yhdysvaltojen seisovan Suomen rinnalla yhdessä terrorismia vastaan.

Suomi sai myös kiitosta toimistaan Afganistanissa.

Presidentti Trump painotti, että kaikkien on tehtävä töitä sen eteen, ettei terroristeille jäisi piilopaikkoja eikä rahoitusta. Terroristien vihan ideologia on kukistettava.

Trump kehui Suomen suoristuskykyistä armeijaa, ja antoi ymmärtää, että Suomi olisi ostamassa F-18-hävittäjiä Yhdysvalloilta. Niinistö kiisti asian. Varmemmaksi vakuudeksi Niinistö twiittasi myöhemmin, että hävittäjiä koskeva uutisointi ei pidä paikkansa.

Tilaisuuden loppupuolella media kysyi mahdollisesta Yhdysvaltain avusta Suomelle, mikäli Suomen-Venäjän suhteet kärjistyisivät.

Trump kertoi toivovansa, ettei tällaiseen tilanteeseen koskaan jouduta. Hän uskoi myös Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden ajan kuluessa kehittyvän myönteiseen suuntaan.

SUOMEN UUTISET