Hallitus sai eduskunnan kyselytunnilla oivan tilaisuuden korostaa, kuinka paljon se tekee veteraaniemme hyväksi näiden viimeisinä vuosina. Hallitus myöntää veteraaneille 200 kertaa enemmän uutta rahaa kuin mitä toista kautta hieman menee.

Oppositio kysyi, aikooko hallitus perua veteraanien tukien leikkautumisen. Ensin puheenjohtaja, ulkoministeri ja kyselytunnilla varapääministerinä toiminut Timo Soini (ps.) vastasi, että veteraanien menetys johtuu siitä päätöksestä, ettei hallitus tee inflaatiotarkistusta normaaliin tapaan. Siksi tuki hieman pienenee, kun nyt ei ole inflaatiota lainkaan.

– Mutta hallitus aikoo antaa veteraaneille lisää rahaa 40 miljoonaa euroa, Soini korosti.

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) jatkoi, että itsenäisyytemme 100-vuotisen historian kunniaksi hallitus nostaa kotiin vietävien palveluiden ja osin laitoskuljetuksen tukea 40 miljoonalla eurolla ja laskee samalla sotaveteraanituen haitta-astetta 15 prosentista 10 prosenttiin.

– Näistä ovat veteraanijärjestöt kiittäneet, Mattila muistutti.

Kunniakansalaisille lisätään palveluita

Ryhmäjohtaja Sampo Terho (ps.) asetti asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

– Veteraanien asia ei vanhene koskaan niin kauan kuin yksikään heistä on vielä parissamme. Olen iloinen varma siitä, että kaikki täällä olevat puolueet kunnioittavat veteraaneja ja heidän perintöään, joka on kunniaperintö, Terho aloitti.

– Nyt tämä rintamalisän leikkaus, joka on 200 000 euroa indeksileikkauksen osana on tietenkin valitettava, mutta kotiin vietävien palveluiden lisäämisen, haitta-asteen laskemisen ja laitoskuntoutuksen kautta on kuitenkin tulossa kymmeniä miljoonia euroja veteraanien suuntaan. Olenko käsittänyt oikein, että tämä on yli satakertainen leikattavaan summaan verrattuna, Terho kysyi.

– Kyllä – näin on! Kunniakansalaisillemme on budjetoitu tämä summa. Toivoisin, että jokainen meistä kävisi omassa kunnassaan kysymässä, mitä teille kuuluu tänä päivänä, sotiemme veteraanit. Budjettiamme on nyt kasvatettu, Mattila iloitsi.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen tarkensi, että hallituksen korotus kotiin vietäviin palveluihin on 200 kertaa suurempi kuin ”muutaman euron menetys” indeksien vuoksi.

– On hyvä, että tämäkin mittasuhde tuotiin esille, Mattila kiitti ja painotti, että vielä pitäisi vertailla veteraanien oloja eri kunnissa ja tehdä asiat parhaimman mukaan.

Soini: Hyvä, että ollaan veteraaneista yhtä mieltä

Soini otti keskusteluun kantaa lopuksi:

– On erittäin hienoa, että tämä keskustelu käydään. Hyvä, että nyt ovat kaikki veteraanien kannalla. Oli erittäin piristävää kuulla, kun vihreät kehuivat lottia, että sosiaalidemokraatit nyt kehuivat veteraaneja. Joskus on toisenlaistakin puhetta sieltä tullut. Tämä on minun mielestäni suuri kansallisen yhtenäisyyden osoitus!

Menneisyyden haamut ovat poistuneet

– Me olemme kaikki sotiemme veteraanien takana ja nämä menneisyyden haamut ovat näköjään poistuneet. Se on aivan loistava asia, että ne ovat poistuneet! Meillä ei ole tässä enää oikeaa eikä vasenta, meillä on isänmaan puolustajia, sotiemme veteraaneja, lottia – se on hieno asia. Ja myöskin se on hieno asia, että yli 40 miljoonaa tulee sotiemme veteraaneille lisää, Soini iloitsi nostaen iloista hörinää istuntosalissa.

Veli-Pekka Leskelä