Kölnissä äskettäin kiinni otettua tunisialaismiestä epäillään biologisen pommin valmistamisen yrityksestä. Sief Allah H. -nimellä tunnettu mies oli hankkinut yli kolme tuhatta risiinikasvin siementä, joista hän oli jo onnistunut valmistamaan 84,3 milligrammaa erittäin vaarallista risiinimyrkkyä. Risiini on 6 000 kertaa myrkyllisempää kuin syanidi. Sille ei ole olemassa vasta-ainetta.

Miehen tarkoitus oli ilmeisesti ollut valmistaa pommi, johon olisi risiinin lisäksi laitettu muun muassa ongenkoukkuja ja metalliromua.

Syyttäjäviranomaisten mukaan mies oli ollut yhteydessä islamistisiin piireihin, kertoo Saksan yleisradio. Islamiin kääntyneen saksalaisnaisen kanssa naimisissa oleva 29-vuotias tunisialaismies oli viime vuonna yrittänyt kahdesti matkustaa Syyriaan.

Syyttäjän mukaan epäilty osti risiinikasvin siemenet nettikaupasta ja valmisti niistä myrkkyä Isis-järjestön nettiin laittamien ohjeiden mukaan.

Ensimmäinen vinkki nettiostosten perusteella

Welt-lehden mukaan Saksan tiedusteluviranomaiset saivat ensimmäisen vinkin mahdollisesta biopommihankkeesta Yhdysvaltain tiedustelupalvelulta toukokuun puolivälissä.

Yhdysvaltain tiedusteluelinten nettiliikenteen seurantaan käyttämät algoritmit olivat panneet merkille tunisialaistaustaisen miehen, joka osti Amazon-nettikaupasta suuria määriä risiininsiemeniä. Siementen lisäksi mies oli ostanut sähköisen kahvimyllyn, joka sopi siementen jauhamiseen, jotta niistä saataisiin erotettua varsinainen myrkky. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu päätti varoittaa saksalaiskollegojaan epäilyttävien nettiostosten tekijästä.

Vinkin seurauksena tunisialaismies laitettiin tarkkailuun ja hänen puhelintaan alettiin kuunnella. Kesäkuun puolivälissä kaasunaamareihin ja biosuoja-asuihin pukeutuneet poliisin erikoisjoukot rynnäköivät miehen asuntoon löytäen biopommin ainekset.

SUOMEN UUTISET