Vantaan kaupunginvaltuutettuina pitkään vaikuttaneet Markku Weckman ja Pekka Virkamäki ovat eronneet kokoomuksesta ja liittyneet perussuomalaisten jäseniksi.

Pekka Virkamäki on ympäristöministeriön virkamies, ja hän toimi kokoomuksen valtuutettuna Vantaalla vuosina 2000–2008. Sen jälkeen hän työskenteli kaupungin rakennusvalvontajohtajana vuoteen 2020, jolloin hän siirtyi kaupungin virastaan eläkkeelle.

Markku Weckman on yksi Vantaan valtuuston pitkäaikaisimmista valtuutetuista. Weckman jätti eroilmoituksensa kokoomuksesta viime viikolla.

Vuodesta 1997 saakka Vantaan valtuustossa vaikuttanut Weckman on jo sopinut kuntavaaliehdokkuudesta perussuomalaisten Vantaan paikallisyhdistyksen kanssa, ja keväällä hän hakee jatkokautta valtuustossa perussuomalaisten listalta.

Kokoomus hylkäsi perinteiset arvot

Weckmanille keväällä edessä ovat jo seitsemännet kuntavaalit. Weckman sanoo, että siirtymän taustalla oli havainto siitä, että perussuomalaiset arvot vastaavat nykyään paremmin hänen omia arvojaan kuin kokoomuksen arvot. Weckman toteaa, että päätös hiljalleen kypsyi juuri päättyvän valtuustokauden aikana.

Kokoomuksen poliittinen linja ei ole enää viime vuosina miellyttänyt Weckmania.

– Esimerkiksi Suomi-rata, Vantaan raitiovaunuhanke ja varsinkin yleiskaava, jossa oli kokoomuslainen yleiskaavatoimikunnan puheenjohtaja. Siinä ei riittävästi huomioitu pientaloasukkaiden näkemyksiä.

Kokoomuksen hylkäämisen syynä oli myös arvopolitiikka. Weckman katsoo, että kokoomus on siirtynyt kauas liberaaliin suuntaan, ja samalla perinteiset arvot koti, uskonto ja isänmaa ovat painuneet marginaaliin.

– Sinivalkoiset värit ovat kokoomuksessa unohtuneet. Sotaveteraanien asia on erittäin lähellä omaa sydäntäni. En ole ollut enää tyytyväinen kokoomuksen viimeaikaisiin ulostuloihin, vaikka perinteisesti kokoomus onkin ollut eturintamassa näissä asioissa.

Weckman sanoo, että myös perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon johdonmukainen ja jämäkkä linja on vakuuttanut.

– Jussi puhuu asiaa. Hän ei syyllisty populismiin, vaan pysyy aina asiapainotteisella linjalla.

PS johdonmukaisesti järkevän talouspolitiikan takana

Virkamäki on aivan äskettäin hyväksytty perussuomalaisten jäseneksi. Hän sanoo, että päätöksen vaihtaa puoluetta taustalla oli varsinkin Vantaan valtuuston päätös raitiovaunuhankkeen suunnittelun käynnistämisestä, jota kokoomus oli hyväksymässä.

– Hankehumppaan on menty mukaan lähes ilman keskustelua. Pelkkä raitiovaunuhankkeen suunnittelu maksaa kymmeniä miljoonia. Samalla Vantaalla on korotettu kiinteistöveroa. Sillä on kerätty 20 miljoonaa euroa raitiovaunuhankkeen suunnittelua varten, eli omakotitaloasujat laitettiin maksamaan Vantaan ratikkaa. Se riitti minulle.

Kokoomuksesta Virkamäki erosi jo marraskuussa, kun päätökset raitiovaunuhankkeesta tehtiin. Perussuomalaisiin siirtyminen oli melko itsestään selvä valinta.

– Perussuomalaiset on aina ollut johdonmukaisesti järkevän talouspolitiikan takana, jossa sopeudutaan kasvuun, ei lähdetä mukaan ökyhankkeisiin tai veroja ei koroteta eikä turhaa velkaa oteta.

Virkamäki haluaa antaa Vantaan kasvaa rauhassa.

– Vantaalle tulee muutenkin 2 000-3 000 uutta asuntoa vuosittain. Siinä on riittävästi tekemistä ilman, että aletaan järjestää jotain ylimääräistä.

Kuntavaalien lopputulos pienestä kiinni

Perussuomalaisten Vantaan valtuutettu ja Vantaan perussuomalaisten toinen vaalipäällikkö Kai-Ari Lundell katsoo, että kokoomuksen sekava liberaalipolitiikka ja linjattomat puoluejohdon lausunnot ovat tehneet tehtävänsä Vantaalla. Kiinteistöveron nosto sekä suunnittelussa oleva ratikka siirtävät monia äänestäjiä perussuomalaisille.

Weckmanin ja Virkamäen siirtyminen perussuomalaisiin vaikuttaa olennaisesti Vantaan kuntavaaliasetelmiin. Lundell toivottaakin molemmat tervetulleiksi puolueeseen.

Lundellin mukaan kokeneiden vaikuttajien siirtymisellä perussuomalaisiin alkaa jo olla valtakunnallistakin merkitystä.

– Nyt on jännittävät vaalit tulossa kaikin puolin, ja uusimpien gallupien mukaan lopputulos on todella pienestä kiinni.

SUOMEN UUTISET