

LEHTIKUVA
Pakolais- ja turvapaikanhakijatulvan miljardimenot suivaannuttavat Saksassa – kustannukset leikkuriin ja palautuksiin vauhtia
Saksa ottaa vastaan eniten pakolaisia ja turvapaikanhakijoita koko Euroopassa. Tulijapaineen dramaattisesti kasvaessa alkaa maksajan osa hirvittää Saksassakin. Kuluja on leikattava ja mahdollisuuksia on toki useampia.
Saksassa on pitkälle yli miljoona tilapäistä suojelua tarvitsevaa Ukrainan pakolaista. Turvapaikkaa haki viime vuonna 218 000 henkilöä. Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana maahan on saapunut 102 000 turvapaikanhakijaa Euroopan ulkopuolelta eli 78 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
Saksan talousministeri Christian Lindner esitteli äskettäin Deutsche Welle-sivustolla laskelman, jonka mukaan valtio käytti viime vuonna turvapaikanhakijoiden sekä pakolaisten palveluihin 29,84 miljardia euroa. Kuluvan vuoden maahanmuuttomenoihin on korvamerkitty 26,65 miljardia euroa.
Turvapaikanhakijan kulut 2 000 €/kk
Saksan liittotasavalta on maksanut pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kustannuksista niinkin vähän kuin 20 prosenttia. Loput ovat tulleet 16 osavaltion omista budjeteista. Nyt osavaltiot vaativat tähän muutosta eli kulujen tasaamista.
Osavaltiot vaativat, että kustannukset jyvitetään ja hyvitetään realistisesti henkilömäärän mukaan, per capita. Vuodeta 2015 vuoteen 2021 liittovaltio hyvitti osavaltiolle jokaisesta turvapaikanhakijasta 670 euroa kuussa. Nyt osavaltiot vaativat tuon summan nostamista 1 000 euroon kuukaudessa.
Kustannuksia leikattava
Kustannusten noustessa Saksassa esiintyy yhä jyrkempiä vaatimuksia toimista, joilla pakolais- ja maahanmuuttomenoja pystyttäisiin pudottamaan. Eräänä keinona on tullut esiin maahan otettavien pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kokonaismäärän leikkaaminen.
Hallituksella on mielessään myös päätösprosessien tehostaminen, joka nopeuttaisi turvapaikanhakijoiden palauttamista lähtömaihinsa. Turvapaikanhakijat haluttaisiin pitää myös säilössä koko käsittelyprosessin ajan, joka sekin nopeuttaisi mahdollista palautusta.
Kehitysapu sidottava palautusten sujuvuuteen
Turvapaikanhakijoiden sijoittaminen Euroopan ulkopuolelle EU:n yhteishankkeena odottamaan asiansa käsittelyä saa sekin kannatusta.
Myös lähtömaiden turvallisuustilannetta pitäisi tarkastella kriittisesti, joka sekin laskisi turvapaikanhakijoiden määrää. Ehdotusten mukaan ainakin Georgia, Moldova ja jotkin pohjoisen Afrikan maat voitaisiin lisätä turvallisten maiden listalle.
Ilmoille on heitetty myös ehdotus kehitysavun leikkaamisesta sellaisilta valtioilta, jotka eivät suostu ottamaan vastaan Saksasta palautettavaksi määrättyjä omia kansalaisiaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Saksan liittotasavalta Saksan osavaltiot käsittelyprosessi säilö maahanmuuton muutot pakolaispalvelut pakolaispaine Ukrainan sota Venäjän hyökkäys Georgia Moldova turvattomat maat Pohjois-Afrikka palautukset Turvalliset maat Christian Lindner leikkaukset Turvapaikanhakijat pakolaiset Saksa kehitysapu maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitusneuvottelujen neljäs viikko käynnistyi – Purra: Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikan tulee edistyä tällä viikolla

Euroopan turvapaikkapolitiikka tappaa ihmishenkiä enemmän kuin pelastaa – yhteiskuntatieteilijä Ruud Koopmansin “Turvapaikkalotto” esittää vakavaa kritiikkiä nykyistä turvapaikkajärjestelmää kohtaan

Jimmie Åkessonin tyrmää yhteisen pakolaispolitiikan ja uhkaa hallituskriisillä: Euroopan unionista on tulossa Ruotsille pakkopaita

Siirtolaisruuhka pahenee Italiassa, vaikka merimatkasta joutuu maksamaan ihmissalakuljettajille keskimäärin 6 000 euroa – Lampedusan saaren tilanne jo kestämätön

Tanska ja Ruotsi tiivistävät yhteistyötään haittamaahanmuuton rajoittamiseksi – perussuomalaiset haluavat Suomen samaan seuraan

Enemmistö saksalaisista ei usko pakolaisten kotouttamisen onnistuvan – vuonna 2015 tulleista puolet yhä toimeentulotuen varassa

Purra: Perussuomalaisille on tärkeää, että hallitus, joka sopeuttaa paljon, leikkaa runsaasti maan ulkopuolelle menevistä miljardeista

EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus nytkähti eteenpäin – Italian kanta ratkaisi

EU:n turvapaikkasopu mietityttää Välimeren etelärannalla: Kuka maksaa EU:n ulkorajalta palautettavien ihmisten kulut?
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.