Suomen Uutiset haastatteli kolmea eurooppalaista nuorispoliitikkoa, jotka osallistuivat PS-nuorten viikonlopputapahtumaan Porissa. AfD:n Sven Tritschler, Viron konservatiitipuolueen kansanedustaja Jaak Madison ja ruotsidemokraattien Gabriel Kroon näkevät runsaasti yhtäläisyyksiä puolueidensa ja perussuomalaisten välillä.

– Perussuomalaiset nuoret ovat aika hyvät kaverit meille. Puolueilla on samantyypistä politiikkaa koskien ”migratsioonia” (maahanmuuttoa), EU:ta ja euroa”, Viron konservatiivipuolueen kansanedustaja Jaak Madison kertoi Suomen Uutisille.

Katso haastattelut (11 min 5 sek):

Eurooppalaisia nuorisopolitiikkoja PS-nuorten vieraana

AfD:n Sven Tritschler, Viron konservatiitipuolueen kansanedustaja Jaak Madison ja ruotsidemokraattien Gabriel Kroon vieraana PS-nuorten kokouksessa Porissa 4.11.2017.

Posted by Suomen Uutiset

Hänen mukaansa keskusteluilmapiiri on Virossa Suomea parempi, joskin sosiaalidemokraatit ja vasemmistopolitiikot tekevät sielläkin rasistisyytöksiä. Madison piti Laura Huhtasaaren puheesta. Hän uskoo, että Huhtasaarella menee ensi vuoden vaaliessa hyvin.

– On mahdollisuus, Suomi saa ihan oikean patriootin presidentiksi, Madison pohti.

Saksassa käydään tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikeita hallitusneuvotteluja. AfD:tä tuskin otetaan hallitukseen, mutta sen suurvoitto ei jää vaille vaikutuksia.

Vaihtoehto Saksalle –puolueen (AfD) nuorisoliikkeen johtaja Sven Tritschler toteaa, että puolue onnistuu saamaan tavoitteitaan läpi seuraavalla hallituskaudella, vaikkei se todennäköisesti Merkelin hallitukseen mukaan pääsekään. Jos nyt joitain AfD:n poliittisia ehdotuksia on otettu muiden puolueiden ohjelmiin. Saksa ei enää hyväksy täysin vapaata maahantuloa. Tritschler naurahtaa, ettei hallitus tule koskaan virallisesti myöntämään, että se on toteuttanut AfD:ltä tulevia ideoita.

AfD:n aikaisempi, sittemmin eronnut johtaja Bernd Lucke tuli tunnetuksi erittäin kriittisestä suhtautumisestaan eurovaluuttaan. Tritschlerin mukaan euro on tällä hetkellä vähemmän mukana keskusteluissa, mutta tulee myöhemmin debattiin, koska yhteisvaluutta vahingoittaa Euroopan talouksia. Saksalle euro on liian heikko ja monelle muulle liian vahva. Hän näkee, että Eurooppaan voisi muodostua ajan myötä erilaisia valuutta-alueita. Esimerkiksi Saksa, Itävalta, Suomi ja Benelux-maat voisivat toimia yhdessä.

Tritschler katsoo AfD-nuorten ja PS-nuorten keskeisiksi yhteisinä nimittäjinä maahanmuuttopolitiikan sekä suhtautumisen EU:hun. Kumpikaan puolue ei halua ”super-statea” – siis ylikansallista päättäjää – käskyttämään kansallisvaltioita.

Ruotsidemokraattien Gabriel Kroon puolestaan katsoo, että maahanmuutto johtaa turvattomiin asuinalueisiin.

Katso haastattelu ylläolevata videoikkunasta. Osa haastatteluista on tehty englannin kielellä.

MATIAS TURKKILA