Eduskunnan postiluukusta kolahti tänään mielenkiintoinen teos: Evan arvo- ja asennetutkimus 2014. Siinä on roppakaupalla hyödyllistä tietoa yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneille. Tässä kirjoituksessa kommentoin vain yhtä osa-aluetta, puolueiden sijoittumista poliittisella kentällä.

Tutkimus kiistatta kertoo, että puolueena perussuomalaiset on kaikkein ”keskustalaisin”, kaikkein lähinnä keskivertosuomalaista. Julkisuudessa puolueesta annetaan aivan toisenlaista kuvaa median ja kilpailevien puolueiden taholta. Usein tarkoituksella ja vahingoittamismielessä. Joskus myös silkkaa tietämättömyyttään.

Perinteisellä poliittisella vasemmisto-oikeisto akselilla perussuomalaiset asettuu puolueista kaikkein lähimmälle akselin keskikohtaa. Ja kun samanlaisella akselilla toisessa päässä ovat arvoliberaalit ja toisessa päässä konservatiivit, niin tälläkin akselilla perussuomalaiset ovat lähinnä keskikohtaa.

Vihreät asettuvat oikeisto-vasemmisto akselilla samalle kohdalle demareiden kanssa. Sen olen havainnut eduskunnassakin, sillä useimmiten puolueen edustamat mielipiteet ovat melko vasemmalla. Liberaali-konservatiivi akselilla vihreät ovat demareita selvästi liberaalempia.

Muutoin tutkimuksessa ei ole yllätyksiä puolueiden osalta. Kokoomus on eniten oikealla ja vasemmistoliitto on eniten vasemmalla. Keskusta on melkein yhtä keskustalainen kuin perussuomalaiset. Demarit ovat lievästi vasemmalla. Kristillisdemokraatit ovat arvokonservatiiveja.

Mediajulkisuus muokkaa kustakin puolueesta mielikuvaa suuren yleisön silmissä. Erityisen tarkoitushakuista ja tai tietämättömyydestä johtuvaa se on perussuomalaisten osalta. Onhan toimittajista joka kolmas aatemaailmaltaan vihreä.

Perussuomalaisilla on noin puoli miljoonaa kannattajaa. Siksi on luonnollista, että joukkoon mahtuu myös henkilöitä, että eivät ole keskivertoperussuomalaisia. Media nostaa heitä tikun nokkaan. Näin ei tapahdu esimerkiksi vihreiden osalta, vaikka heidänkin porukasta löytyy monen sortin kulkijaa.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)