Eduskunta sai tänään käsiteltäväkseen ensimmäisen kansalaisaloitteen. Aloitteessa vaaditaan turkistarhauksen kieltämistä Suomessa. Aloitteen allekirjoitti 69 381 kansalaista.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, jolle kansalaisaloite virallisesti luovutettiin,  lupasi että aloitteeseen suhtaudutaan erityisellä vakavuudella, koska se on historiallinen olemalla ensimmäinen laatuaan.

Eduskunnan pikkuparlamentin kansalaisinfossa järjestetyssä tilaisuudessa kävi kuitenkin ilmi, ettei ainakaan tämä eduskunta kiellä turkistarhausta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner totesi omassa vastauksessaan, että perussuomalaiset suhtautuvat myönteisesti turkistarhaukseen laillisena elinkeinona. Samalla hän kuitenkin painotti, että turkistarhaajien on tehtävä kaikki mahdollinen eläinten elinolojen parantamiseksi.Ruohonen-Lerner myös muistutti, että viime vuonna turkiselinkeino tuotti valtiolle 12 miljoonan euron verotulot.

Tärkeä elinkeino

Suomi saa vientituloja turkisviennistä satoja miljoonia euroja vuodessa. Turkistarhauksen parissa työskentelee kaikkiaan noin 6 000 suomalaista – pääosin Pohjanmaalla.

Kansalaisinfossa paikalla olivat kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat. Perussuomalaisten lisäksi turkistarhauksen jatkamista puolsivat keskustan, RKP:n, kokoomuksen, SDP:n ja kristillisten eduskuntaryhmät. Aloitetta turkistarhauksen kieltämiseksi puolestaan kannattivat vihreät ja vasemmistoliitto.

Tämä merkinnee hyvin todennäköisesti sitä, ettei aloite etene valiokuntakäsittelyä pidemmälle, ja sinnekin puhemiesneuvosto lähettänee sen vain siksi, että kysymys on ensimmäisestä 50 000 allekirjoittajan rajan ylittäneestä kansalaisaloitteesta.

SEPPO HUHTA