Perussuomalaiset vaativat tänään kyselytunnilla hallitusta perumaan ruuhkamaksusuunnitelmat. Julkisuudessa olleiden laskelmien mukaan uudet maksut voisivat nostaa esimerkiksi työmatkakuluja yli tuhannella eurolla vuodessa.

– Me perussuomalaiset olemme penänneet hallitukselta konkreettisia toimia työllisyyden parantamiseksi ja työnteon kannattavuuden nostamiseksi. Se on hallituksen tehtävä. Te vastaatte tähän huutoon kyllä merkillisellä tavalla, tietulleilla! perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Slunga-Poutsalo ihmetteli.

Tienkäyttömaksuja ja lisää veroja

Suunnitelmat tietulleista eli ruuhkamaksuista näyttävät julkisuudessa olleiden tietojen mukaan olevan jo pitkällä. Slunga-Poutsalo huomautti, että samaan aikaan hallitus on tehnyt historiallisen suuren polttoaineveron korotuksen.

– Luuletteko te todella, että ihmiset ajelevat huvikseen töihin ja heitä tästä rankaisemalla päästöt vähenevät ja työpaikat lisääntyvät? Slunga-Poutsalo kysyi.

Tietulleista ei hyötyä päästöjen vähentämiseen

Valtionvarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) totesi lyhyesti, ettei hän luule ihmisten ajelevan huvikseen, ja että Suomessa pystyy ajamaan jatkossakin.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi saaneensa juuri uutta tutkimustietoa siitä, että jos ruuhkamaksut otettaisiin käyttöön, niiden vaikutus päästöihin olisi ”varsin vaatimaton”.

Uusi työssäkäyntivero

Slunga-Poutsalo vaati, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Suunniteltuja ja hallitusohjelman mukaan mahdollistettavia maksuja on kutsuttu päästömaksuiksi, ruuhkamaksuiksi, tiemaksuiksi, tietulleiksi ja kilometriveroksi.

– Ette kai te yritä sumuttaa tätä läpi nimeä vaihtamalla? Uutissuomalaisen tuore gallup kertoo, että kansa tyrmää tällaiset suunnitelmat. Duunarin ja pienen yrittäjän selkänahasta yritetään taas repiä lisää.

– Arvoisa hallitus, jätetäänkö tällainen mahdollistavakin lainsäädäntö tässä tilanteessa tekemättä? Tämä on täyttä veropohjan laajennusta eli työssäkäyntivero, Slunga-Poutsalo sivalsi.

Ministeri Harakka totesi kuitenkin, että tienkäyttömaksuista on hallitusohjelman kirjaus ja se on edelleen voimassa.

Asumiskustannuksia alas

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho huomautti, että usein asumiskustannusten takia työssäkäyvä ihminen joutuu asumaan kauempana työpaikasta ja tarvitsee autoa työmatkoihin.

– Sitten häntä sakotetaan työssä käymisestä nostamalla autoilun kustannuksia erilaisilla tavoilla. Jos autoilua halutaan vähentää, eikö olisi järkevämpää huolehtia siitä, että ihmisillä on varaa myös asua lähellä työpaikkojaan kuin rangaista sakkoverolla niitä, joiden on pakko ajaa autoa? Halla-aho kysyi.

Ministeri Vanhanen puolusteli, että hallitus on keventämässä erilaisten työsuhde-etujen verotusta.

SUOMEN UUTISET