Perussuomalaiset arvosteli tänään kyselytunnilla Helsinki-Vantaan lentokentällä annettavaa koronavirukseen liittyvää opastusta riittämättömäksi. Lentokentälle saapui vielä perjantaina 180 lentoa, ja Suomeen on kriisin alkamisen jälkeen saapunut jopa 200 000 riskialueilla, muun muassa Italiassa ja Espanjassa oleskellutta henkilöä.

Lentokentällä pyöritetään kuulutuksia ja näyttöpäätteillä ilmoituksia, joissa pyydetään ihmisiä menemään karanteenia vastaaviin oloihin kahdeksi viikoksi, mutta terveysviranomainen ei ole näitä ihmisiä vastassa.

– Monet eivät kuule tai välitä ohjeista. He siirtyvät kentältä eteenpäin, ympäri Suomen, jopa julkisissa liikennevälineissä. Finavia ei voi tehdä viranomaisten toimia, Rajavartiolaitoksella ei ole valtuuksia, THL:n asiantuntijoille maahan saapuvat ihmiset tulivat kuulemma yllätyksenä, ja ministeriössä oli tietokatkos, perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra luetteli.

– Kysyn hallituksella, miten tämä on mahdollista, kuka on tehnyt virheen? Mitä te aiotte tehdä näiden ihmisten tavoittamiseksi? Onko tilanne nyt muuttunut?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että ihmisten on omatoimisesti mentävä karanteeniin kahdeksi viikoksi maahan saavuttuaan. Hän myönsi, ettei kentällä ole ollut riittävän selkeitä ohjeita, mutta Marinin tietojen mukaan ongelmiin olisi puututtu ja niitä olisi pyritty ratkaisemaan.

Jussi Halla-ahoTäysistuntoTorstai 26.3.2020 Suullinen kysymys toimenpiteistä koronavirusepidemian hillitsemiseksi.———————————–"Arvoisa herra puhemies! Tämä on uniikki tilanne, eikä hallitusta tietenkään voi sinänsä moittia siitä, että kaikki ei mene täydellisesti. Joissakin suhteissa päätöksenteko on kuitenkin kompastellut tavalla, jota on vaikea ymmärtää edes näissä olosuhteissa: Ihmisiä on lennätetty ilman minkäänlaista kontrollia pahimmilta epidemia-alueilta. Suomi oli ainoa Schengen-maa, joka ei rajoittanut liikennettä Venäjälle ja Venäjältä — tämä on oleellista, koska kukaan ei tiedä, mikä tilanne on itänaapurissa. Toivottavasti näistä kompasteluista on opittu. Rajoitustoimilla on suurin vaikutus, kun ne tehdään ajoissa. Italiassa niitä ei tehty ajoissa, ja jälki on ollut sen mukaista. Kysymykseni koskee sitä, miten hallitus arvioi Suomen naapurimaiden kehitystä ja sen mahdollisia heijastevaikutuksia Suomeen. Venäjästä, kuten sanottua, emme tiedä, mutta Ruotsi on valinnut hyvin toisenlaisen strategian kuin kaikki muut. No, se voi päättyä hyvin tai sitten se voi päättyä katastrofiin ja sikäläisen hoitojärjestelmän romahtamiseen."

Julkaissut Tanja Aidanjuuri-Niemi Torstaina 26. maaliskuuta 2020

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho tenttaa hallitusta kyselytunnilla. 3 min 50 sek. Facebook-video.

Riittävätkö varmuusvarastot?

Perussuomalaiset kantoi huolta myös sairaaloiden suojausvälineiden riittävyydestä. Purran mukaan sairaaloista, kotihoidosta, hammashoidosta ja vastaavilta aloilta kuulee huolta siitä, että erilaisia suojausvälineitä, kuten hengityssuojia, ei ole riittävästi.

– Maanantaina kerrottiin, että huoltovarmuusvarastot avataan ja tarvikkeita kuljetetaan yksiköihin riittävästi. Viestit vähissä olevista suojista eivät kuitenkaan ole loppuneet, Purra huomautti.

Purra kysyi hallitukselta, kuinka pitkään kriisiin varmuusvarastojen välineet riittävät ja mihin perustuvat väitteet, että Suomi on hyvin varautunut koronapandemiaan.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) totesi, että Suomessa on varauduttu varautumissuunnitelman mukaisesti. Huoltovarmuusvarastosta on. Pekosen mukaan toimitettu miljoonia kappaleita välineitä sairaaloihin ja että varmuusvarastoja täydennetään jatkuvasti.

SUOMEN UUTISET