Kesän 2024 kuumin lakiesitys, väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi, ei laske lomille käsittelijöitään Arkadianmäellä. Niin sanotun käännytyslain kiireellisyyttä korostavat muun muassa Puolan ja Valko-Venäjän välikohtaukset.

Hallintovaliokunnan pyynnöstä perustuslakivaliokunta pohti vielä välineellisten maahantulijoiden oikeusturvaa. Sen paisutus ei käynyt päinsä hybridihakemusten tehtailun ja Suomen virkakoneiston tukkeutumisen uhkien vuoksi.

Perjantain valiokuntakokous kesti kymmenen tuntia. Kansanedustajien ja asiantuntijoiden keskustelun käänteet ovat salassapidettäviä.

Lopulta vain edustajat Anna Kontula ja Fatim Diarra jättivät eriävän mielipiteen. Voiton vei turvallisuuskeskeinen kanta äänin 15–2. Perustuslakivaliokunnan B-lausunto mahdollistaa nyt rajalain säätämisen.

Perustustuslakivaliokunnassa vaikuttavat perussuomalaisista varapuheenjohtaja Vilhelm Junnila sekä jäsenet Mira Nieminen, Onni Rostila ja Teemu Keskisarja. Rajalaista kokoustivat myös varajäsenet Arja Juvonen ja Jani Mäkelä.

Hyväksyminen vaatii ensi viikolla täysistunnossa 5/6 enemmistön. Sen kaatamiseen vaadittaisiin 30 ei-ääntä.

SUOMEN UUTISET