

LEHTIKUVA
PS-kansanedustajat: Sosionomin pätevyys täydennettynä opettajan pedagogisilla pätevyyksillä pitäisi palauttaa varhaiskasvatuslakiin
Perussuomalaisten kansanedustajat Jenna Simula ja Ari Koponen ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen hallitukselle varhaiskasvatuksen opettajien työvoimapulasta. Simulan ja Koposen mukaan työvoimapula on itse aiheutettu ja ongelmaa yritetään nyt korjata aivan väärällä tavalla.
Radio Suomen Päivä -keskusteluohjelmassa (Yle) kerrottiin, kuinka opettajia palkataan päiväkoteihin nyt muun muassa Kreikasta ja Espanjasta paikkaamaan työvoimapulaa. Työperäiselle maahanmuutolle ollaan luomassa erilaisia polkuja, joilla henkilöstövajeeseen voidaan vastata.
– Varhaiskasvatuslain muutos viime kaudella rajasi sosionomit ulos sekä varhaiskasvatuksen opettajien että päiväkodin johtajien kelpoisuusvaatimuksista. Tuolloin perussuomalaisten sivistysvaliokunnan valiokuntaryhmä jätti vastalauseen lakimuutokseen asiantuntijakuulemisten pohjalta. Huolena oli, ettei henkilökuntaa enää saada riittävästi päiväkoteihin, ja nyt korjataan jo satoa, toteaa sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen.
On älyvapaata olla kuuntelematta asiantuntijoita
Kansanedustajien mukaan sosionomin pätevyys täydennettynä opettajan pedagogisilla pätevyyksillä pitäisi palauttaa varhaiskasvatuslakiin, jotta myös sosionomit voisivat olla kelpoisia laissa tarkoitettuun varhaiskasvatuksen opettajan tehtävään. Ulkomainen työvoima ei ole mikään pikaratkaisu, koska lasten tulee edelleen saada varhaiskasvatusta suomen kielellä.
– Ammattikorkeakoulun rehtorineuvosto Arene ja Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia totesivat lausunnossaan yksiselitteisesti, että lakimuutos tulee aiheuttamaan rekrytointiongelmia ja epäpätevän henkilöstön lisääntymistä. On aivan älyvapaata, ettei asiantuntijoita aidosti kuunnella tällaisia lakimuutoksia tehdessä. Tähän samaan asiaan ovat syyllistyneet niin edelliset kuin nykyinenkin hallitus uudistuksia tehdessään, Jenna Simula kritisoi.
Jenna Simula ja Ari Koponen kysyvät nyt opetusministeriltä, aikooko hallitus ryhtyä lakivalmisteluun, jossa sosionomitutkinnon (AMK ja YAMK) täydentävin pedagogisin opinnoin suorittaneet palautettaisiin varhaiskasvatuslaissa päteviksi varhaiskasvatuksen opettajiksi ja päiväkodinjohtajiksi, jotta keinotekoinen työvoimapula saataisiin paikattua eikä henkilökuntaa tarvitsisi houkutella ulkomailta kyseisiin tehtäviin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten eduskuntaryhmä: Varhaiskasvatuslaissa unohdettiin lasten hyvinvointi

Purra: Miten päiväkodissa työskentelevien vasta maahan tulleiden taustat selvitetään?

Koira haistaa koronan jopa viisi päivää ennen oireita – Simula ja Koponen vaativat hallitukselta nopeita toimia koirien laajamittaiseen käyttöön

Simula ja Koponen ehdottavat rahoitusta koronakoirille: ”Valtava potentiaali”

Hallitus leikkaamassa lapsikuolemaperheiltä – Koponen: “Lapsensa menettäneitä ei tule rangaista tällä tavoin”

Mäenpää hallituksen varhaiskasvatuslakiehdotuksesta: ”Todella kylmäävää vasemmistolaista politiikkaa”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.