Perussuomalaiset kansanedustajat Jenna Simula ja Ari Koponen ovat jättäneet talousarvioaloitteen, jossa he ehdottavat 5,9 miljoonan euron määrärahaa koronakoirien toiminnan vakiinnuttamiseksi kymmenelle eri paikkakunnalle vuodelle 2021.

Koronaa haistavia hajuerottelukoiria käytetään tällä hetkellä pilottiprojektissa Helsinki-Vantaan lentokentällä ja pilotista kerätään myös tutkimustietoa koiratestauksen toimivuudesta kuluvan vuoden loppuun asti.

– Tähänastisten tulosten perusteella koira on haistanut oireettomankin tartunnan 4-5 päivää ennen muilla nyt käytössä olevilla testitavoilla. Esimerkiksi Kuhmossa tautirypäs sai alkunsa väärästä negatiivisesta testituloksesta ja virus pääsi siksi leviämään tehokkaasti. Koronakoirissa on valtava potentiaali juuri tämäntyyppisten tautitapausten ja -ryppäiden ehkäisyssä, Jenna Simula ja Ari Koponen toteavat.

Kustannustehokasta toimintaa

Määräraha kattaisi sadan koiran ja koiranohjaajan koulutuksen kymmenelle eri paikkakunnalle sekä näiden, koirankouluttajien, näytteenkäsittelijöiden ja kolmen tutkijan palkkakustannukset vuodelle 2021.

Perussuomalaisedustajat näkevät tärkeänä koronakoirien toiminnan vakiinnuttamisen, jotta voitaisiin turvata ihmisten terveys mutta samanaikaisesti myös esimerkiksi yritysten toimintamahdollisuudet.

– Korona ei vaikuta olevan väistymässä, joten on aktiivisesti tuettava niitä keinoja, joilla torjua koronaa kustannustehokkaasti, edustajat painottavat.

Koronakoirat matkailualan avuksi

Koronakoirien laajempi käyttö mahdollistaisi matalan kynnyksen testauksen monissa eri paikoissa, kuten esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumissa. Edustajien mukaan koronakoirat voisivat olla avainasemassa ratkaisemassa myös matkailualan kriisiä.

– Koronakoirille on rahoituksen lisäksi annettava myös virkakoirastatus, jolloin ne voisivat työskennellä myös suoraan ihmisten parissa, perussuomalaisedustajat muistuttavat.

SUOMEN UUTISET