Jyväskylässä on asetettu jopa 700 ihmistä koronakaranteeniin. Virukselle altistumisten ketju alkoi uskonnollisesta tilaisuudesta. Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan epidemian leviämistä pahensi kongolaisten kiintiöpakolaisten välinpitämättömyys karanteenimääräyksiä kohtaan.

Jyväskylän kaupunki tiedotti lauantaina, että Jyväskylässä on todettu kymmenien koronatartuntojen rypäs. Sunnuntaina tartuntojen määräksi oli siihen mennessä varmistunut 41 tartuntaa. Altistumisten takia lääkärit päättivät määrätä jopa 700 ihmistä koronakaranteeniin.

Tiedot tarkentuivat pikkuhiljaa

Myöhemmin viranomaisten julkistamat tiedot tarkentuivat sen verran, että yli sadan altistumisen kerrottiin tapahtuneen 27.9. järjestetystä hengellisessä yksityistilaisuudessa. Jyväskylän vastaava lääkäri Johanna Tuukkanen kommentoi aluksi Iltalehdelle, että seurakunnan nimeä ei tulla kertomaan julkisuuteen.

Maanantaina kuitenkin uutisoitiin, että koronatartuntojen ja noin 700 karanteenin taustalla on uusi uskonnollinen yhteisö nimeltä Association du Ministére de Jésus-Christ pour la Délivrance des Nations. Kyseessä on helluntalais-karismaattinen afrikkalaistaustainen yhdyskunta. Kyseistä seurakuntaa johtava pastori Dunia Buloba kertoi Keskisuomalaiselle, että syyskuun 27. päivänä pidettyyn tilaisuuteen osallistui kolme henkilöä, joilla ilmeisesti oli aiemmin saatu koronatartunta.

Suomen Uutisten saamien tietojen mukaan kyse on kongolaisista, jotka ovat tulleet kiintiöpakolaisina Jyväskylään. Osa kongolaisista on melko äskettäin tulleita, mutta osa on asunut Suomessa jo pitempään. Yhteisön ranskankielinen nimi selittyy sillä, että Kongon virallinen kieli on ranska.

Karanteeniohjeita ei noudatettu

Altistumisten leviäminen hyvin suureen joukkoon jyväskyläläisiä selittyy sillä, että aiemmin koronatartunnan vuoksi karanteeniin määrätyt kongolaiset eivät ole noudattaneet koronaohjeita, vaan ovat karanteenista huolimatta vieneet lapsensa päiväkoteihin ja kouluihin normaalisti.

Keväällä koronaviruksen ensimmäisen aallon aikana pääkaupunkiseudulla todettiin, että tietyillä maahanmuuttajaryhmillä oli selvä yliedustus koronatartunnoissa, kuten Suomen Uutisetkin huhtikuussa kertoi. Tuolloin asia esitettiin mediassa siten, että muun muassa somalien keskuudessa laajalti levinneet tartunnat johtuivat siitä, että heille ei oltu toimitettu koronaohjeita heidän omalla kielellään.

Tällä kertaa korona-altistumisten leviäminen ei johtunut tiedon puutteesta. Suomen Uutisten tietojen mukaan kongolaisten kanssa käytiin karanteeniohjeet huolellisesti läpi tulkin kanssa. Toimintatapojen piti olla selvät. Siitä huolimatta kongolaiset olivat vieneet lapsensa päiväkotiin ja kouluihin altistaen lukuisia muita.

Tartuntatautipäiväraha juoksee

Koska kyseessä on tartuntatautilain mukainen, lääkärin määräämä karanteeni, karanteeniin asetettu henkilö on oikeutettu Kelan maksamaan täysimääräiseen korvaukseen ansionmenetyksestä, mikäli hänen työntekonsa estyy karanteenin takia. Jyväskylän 700 karanteenitapaukseen liittyvien tartuntatautipäivärahojen yhteissummaa on tässä vaiheessa vaikea vielä arvioida.

Suomen Uutiset ei maanantaina tavoittanut ketään Jyväskylän kaupungin viranhaltijoista kommentoimaan asiaa useista soitoista huolimatta.

SUOMEN UUTISET