Erityisesti koronaviruksen tunnistamiseen koulutettuja koiria on käytetty Helsinki-Vantaan lentokentällä hyvin tuloksin. Kansanedustajat Jenna Simula ja Ari Koponen vaativat nyt hallitusta toimimaan heti, jotta koiria voidaan alkaa käyttää testaukseen laajamittaisemmin.

Hajuerottelukoira on haistanut oireettomankin tartunnan jopa 4-5 päivää aiemmin kuin nyt käytössä olevilla testaustavoilla. Testitapa on myös nopea: koirat voivat haistaa viruksen esimerkiksi iholta sipaistusta hajunäytteestä tai virtsanäytteestä. Perussuomalaisten kansanedustajat Jenna Simula ja Ari Koponen kysyvät hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, mihin toimiin se aikoo ryhtyä, jotta koronan haistavia koiria saadaan laajamittaisemmin käyttöön.

– Koirat voivat mullistaa testauksen ja ne ovat monikäyttöisiä; niitä voidaan käyttää esimerkiksi isompien tapahtumien portilla, hoivakodeissa, satamissa ja lentokentillä. Esimerkiksi palvelutalossa ei tarvittaisi kuin yksi koiraohjaaja, jolla olisi koira mukana töissä haistamassa vierailijoiden pyyhkäisynäytteitä, Simula toteaa.

Koulutuksen tulisi alkaa pian

Simula epäilee, ettei hajuerottelukoirien laajamittaisemman käytön hyödyntämistä ole vielä ymmärretty, vaikka tähänastiset tulokset antavatkin aihetta asian tarkempaan tarkasteluun.

– Koulutuksen pitäisi alkaa pian, koska se vie oman aikansa. Se vaatii tietysti resursseja, mutta alustavien tietojen mukaan tuhannen koiran kouluttaminen maksaisi karkeasti kaksi miljoonaa euroa, Koponen summaa.

Koronakoirista seuraava vientituote

Kansanedustajat toivovatkin hallitukselta ripeitä toimia, jotta koirien käyttöä lisätään muiden testaustapojen rinnalla. On arvioitu, että jos testikapasiteetti saadaan nostettua 20 000 näytteeseen vuorokaudessa, nykyisillä testaustavoilla lasku on kolme miljoonaa euroa päivässä. Koiratestauksen laajamittaisella käyttöönotolla voitaisiin saada testaamisen kustannukset putoamaan selvästi.

– Koirat koronatestaajina voi olla myös itse asiassa seuraava suuri suomalainen vientituote, johon kannattaisi ehdottomasti panostaa, Simula näkee.

Suomen Uutiset