Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Mäntylä vaatii, että alkoholipolitiikassa tehdään Suomessa täyskäännös. Syiksi Mäntylä kertoo muun muassa Viron tuonnin ongelmat ja suomalaisen elinkeinon turvaamisen. Perussuomalaisten alkoholipoliittisen muutoksen listaan kuuluvat esimerkiksi alkoholiveron lasku ja viinien vapauttaminen päivittäistavarakauppoihin.

– Suomessa eletään käytännössä kieltolain aikaa. Aluksi viinit ja vahvat oluet tulisi vapauttaa myyntiin päivittäistavarakauppoihin, ja näin purettaisiin Alkon monopolia. Pienpanimoille tulisi sallia tuotteiden suoramyynti. On kestämätön tilanne, että yritys kerrallaan Suomesta siirretään tuotantoa naapurimaahan, jotta toimintaa voidaan laajentaa. Nyt tulisi kaikin keinoin edistää suomalaista yrittäjyyttä, eikä säätää lakeja, jotka sulkevat viimeisetkin ovet.

– Myös verotus on täysin kohtuutonta. Viimeisin veronkorotus aiheutti sen, että verotulot supistuivat, koska yhä enemmän viinaa tuodaan Virosta. Verotuksen lasku Suomessa ei aiheuttaisi verotulojen laskua, koska se kompensoituisi kotimaisen kysynnän kasvaessa ja helpottaisi myös kaupan- ja matkailu- ja ravintola-alan ahdinkoa. Yhtään työpaikkaa ei ole varaa enää menettää, Mäntylä huomauttaa.

Kohtuukäyttäjien holhous lopetettava

Perussuomalaiset haluavat ottaa mallia Keski-Euroopan alkoholilainsäädännöstä ja –verotuksesta. Heidän mielestään on väärin, että kohtuukäyttäjä kärsii holhouksesta ja verotuksesta lieveilmiöiden vuoksi.

– Yleisin argumentti esimerkiksi viinaveron laskua vastaan on se, että suomalainen ei osaa juoda, ja koko alkoholipolitiikka rakennetaan sen ajatuksen pohjalle. Keskimäärin suomalainen osaa kyllä juoda fiksusti ja kohtuudella. On kohtuutonta, että pienen marginaalin ongelmakäyttö määrittää koko alkoholipolitiikan.

Mäntylä katsoo, että verotuksella ja sääntelyllä ei juomatottumuksia viimekädessä saada muutetuksi. Kyse on hänen mukaan asenteista.

– Alkoholitottumuksia ei säädellä hinnoilla tai kieltolaeilla. Sen todistaa historia lähes sadan vuoden takaa. Juomatottumuksia  ja -asenteita muutetaan sillä, ettemme tee asiasta tabua ja luotamme ihmisten omaan ajatteluun.

 

PS VERKKOTOIMITUS