Ylen A-Talk-ohjelmassa keskusteltiin torstai-iltana hallituskriisistä ja hurjan poliittisen viikon tapahtumista. – Jos oppositiossa syötäisiin popcornia, sitä menisi aika paljon. Arvioni mukaan tämän kaiken katseleminen ei ainakaan lisää poliitikkojen ja päätöksentekemisen uskottavuutta, sanoi perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra.

Väistyneen pääministerin Antti Rinteen eropyynnön ja hallituksen kaatumisen jälkeen julkaistiin sopivasti Ylen tuorein gallup, jonka mukaan perussuomalaisten kannatus on jo historiallisen suuri 24,3 prosenttia. Se on puolueen kaikkien aikojen paras tulos. Kannatus on kasvanut edellisestä mittauksesta 1,3 prosenttiyksikköä.

Korkea kannatus nostaa poliittista painoarvoa

Perussuomalaisten kansanedustaja, puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra totesi Ylellä, että korkea gallup-kannatus nostaa entisestään perussuomalaisten poliittista painoarvoa.

– Nähdäkseni meidän asiamme, tavoitteemme ja meidän vaihtoehtomme – olemme nyt saaneet ne niin hyvin esille ja julki, että ihmisten on hyvin helppoa kannattaa meitä. Ja kuten muutamia päiviä sitten julkaistu puoluebarometrikin osoittaa: me olemme saaneet myös imagomme kuntoon.

– Imagon parantuminen tarkoittaa sitä, että ne ihmiset, jotka ovat aiemminkin olleet meidän kanssamme asioista samaa mieltä, mutta joilla on ollut kynnys kannattaa meitä puolueena, niin he ovat vähitellen siirtyneet meille.

Hallituksen lupaukset kaatuivat yksi toisensa jälkeen

Rinteen hallitus ehti kaatua epäselviin lausuntoihin ja siitä seuranneeseen sisäisen luottamuksen puutteeseen jo ennen kuin hallitus oli varsinaisesti ehtinyt päästä toteuttamaan lupauksiaan.

– Uskoisin, että juuri sen takia ihmiset olivat aluksi niin odottavalla kannalla ja suhtautuivat positiivisesti, kun hallituspuolueet lupasivat aiemmin niin paljon eri tahoille. Vähitellen kuitenkin osoittautui, että ne lupaukset eivät olleet vankalla pohjalla, koska lupauksia on yksi toisensa jälkeen peruutettu tai niitä on selitetty.

– Peruuttamisella tarkoitan, että kaikkea vähennetään. Oli sitten kyse hoitajamitoituksesta tai jostain muusta. Kuuluisa vappusatanenkin on kutistunut aika pieneksi summaksi, Purra sanoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen jatkoi Purran puheenvuoron jälkeen samasta aiheesta.

– Hallitus käyttää valtavan määrän rahaa eri asioihin, mutta se on sirpaloitu niin, ettei se kohdistu yhteiskunnan kipupisteisiin.

Poliittista teatteria

Siitä huolimatta, että pääministeri Rinne joutui eroamaan nimenomaan keskustan tuotua esille epäluottamuksen hallituksessa, keskustan ja sdp:n eduskuntaryhmien johto on viime päivät puhunut loputtomasti luottamuksen rakentamisesta, ja yhteistyö on todennäköisesti jatkumassa.

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen esitti torstaina vertauksen, että punamultayhteistyö on parhaimmillaan kuin kaurapuuro voisilmällä.

Purra totesi Kurvisen puheen olevan lähinnä retorista ilotulitusta.

– Sitä on kuultu paljon hallituspuolueilta. Mielestäni tämä on pitkälle poliittista teatteria. Meillä on aika mahdotonta tietää, mitä kulisseissa oikeasti on tapahtunut. Juonenkäänteet ovat olleet yllättäviä.

– Jos oppositiossa syötäisiin popcornia, niin sitä menisi aika paljon. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole poliittinen teatteriesitys, vaan tosimaailma, missä meidän ylin päätöksentekokoneistomme on tällä hetkellä tällaisessa kunnossa, Purra sanoi.

Keskustalla vaikea paikka hallituksessa

Purran mukaan vaikuttaa melko selvältä, että pääministeri Rinteen henkilökohtainen asema muuttui hallituksessa ongelmaksi keskustalle.

– Rinteellä oli taipumusta möläyttelyyn. Esimerkiksi postikiista oli ehkä jo menossa hieman pois, kunnes pääministeri kyselytunnilla vastasi asioita, jotka lähtivät uudelleen vellomaan.

– Keskustan rako hallituksessa on muutenkin vaikea, niin substanssipohjalta ja pelkästään kannatuksenkin puolesta. Hallituspuolueiden väliset skismat näkyvät myös muualla eduskunnassa, esimerkiksi valiokuntatyössä. Ja kuten olemme nähneet ulkoministeri Pekka Haaviston tapauksesta: ongelmat eivät ole vieläkään loppuneet.

Ylen juontaja ei halunnut keskustella Haavistosta:

– Ei mennä siihen, kun se ei kuulu nyt tähän asiaan.

– Se kuuluu hallituksen toimintakykyyn, Purra vastasi

Vihervasemmistolaisessa kulmassa ruuhkaa

Eilen kerrottiin, että vastikään pääministerin tehtävästä eronnut Rinne on myös valittu hallitustunnustelijaksi, joka on lähinnä muodollinen tehtävä. Keskustan Kurvinen ei ole poissulkenut sitäkään, että Rinne voisi jatkossa toimia jossakin ministerin tehtävässä.

– Me keskustassa emme lähde puuttumaan toisten puolueiden henkilövalintoihin, keskustan kansanedustaja Markus Lohi sanoi, viitaten Rinne-spekulaatioihin.

– Mielestäni henkilöihin puuttumista on nimenomaan se, että sanotaan, että luottamus on mennyt yhteen henkilöön ja sen jälkeen kuitenkin se yksi henkilö voi toimia jossain muussa roolissa. En tiedä kävisikö keskustalle, jos Rinteestä tulisi vaikka omistajaohjauksesta vastaava ministeri, Purra ihmetteli.

Lohi ei halunnut ottaa kantaa asiaan.

Ylen juontaja yritti arvuutella tv-keskustelussa, kenestä tulee Suomen seuraava päämininisteri.

– Perussuomalaisille on aivan sama kuka pääministeriksi tulee. Yleispoliittisena arviona voisin silti esittää sen, että vihervasemmistolaisessa kulmassa on tällä hetkellä paljon ruuhkaa. Onhan Sanna Marin esimerkiksi selvästi enemmän vihreällä ja vasemmalla puolella kuin Antti Lindtman. Luulisin, että tämä tekee keskustan asemasta entistä vaikeamman, Purra sanoi.

Samat ihmiset tulevat ja menevät

Ylen juontaja kysyi ohjelman lopuksi, mitä äänestäjien pitäisi ajatella politiikan tämän viikon tapahtumista.

– Äänestäjät ovat todennäköisesti pettyneitä tilanteeseen, ei tämä ainakaan lisää poliitikkojen ja päätöksentekemisen uskottavuutta, tämän kaiken katseleminen: miten liikutellaan osia ja palasia. Samat ihmiset menevät ja tulevat, näin itse arvioisin tilannetta, Purra totesi.

SUOMEN UUTISET