

PS ARKISTO
Purra arvioi politiikan hurjan viikon ja hallituskriisin seurauksia: ”Äänestäjät ovat todennäköisesti aika pettyneitä”
Ylen A-Talk-ohjelmassa keskusteltiin torstai-iltana hallituskriisistä ja hurjan poliittisen viikon tapahtumista. – Jos oppositiossa syötäisiin popcornia, sitä menisi aika paljon. Arvioni mukaan tämän kaiken katseleminen ei ainakaan lisää poliitikkojen ja päätöksentekemisen uskottavuutta, sanoi perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra.
Väistyneen pääministerin Antti Rinteen eropyynnön ja hallituksen kaatumisen jälkeen julkaistiin sopivasti Ylen tuorein gallup, jonka mukaan perussuomalaisten kannatus on jo historiallisen suuri 24,3 prosenttia. Se on puolueen kaikkien aikojen paras tulos. Kannatus on kasvanut edellisestä mittauksesta 1,3 prosenttiyksikköä.
Korkea kannatus nostaa poliittista painoarvoa
Perussuomalaisten kansanedustaja, puolueen 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra totesi Ylellä, että korkea gallup-kannatus nostaa entisestään perussuomalaisten poliittista painoarvoa.
– Nähdäkseni meidän asiamme, tavoitteemme ja meidän vaihtoehtomme – olemme nyt saaneet ne niin hyvin esille ja julki, että ihmisten on hyvin helppoa kannattaa meitä. Ja kuten muutamia päiviä sitten julkaistu puoluebarometrikin osoittaa: me olemme saaneet myös imagomme kuntoon.
– Imagon parantuminen tarkoittaa sitä, että ne ihmiset, jotka ovat aiemminkin olleet meidän kanssamme asioista samaa mieltä, mutta joilla on ollut kynnys kannattaa meitä puolueena, niin he ovat vähitellen siirtyneet meille.
Hallituksen lupaukset kaatuivat yksi toisensa jälkeen
Rinteen hallitus ehti kaatua epäselviin lausuntoihin ja siitä seuranneeseen sisäisen luottamuksen puutteeseen jo ennen kuin hallitus oli varsinaisesti ehtinyt päästä toteuttamaan lupauksiaan.
– Uskoisin, että juuri sen takia ihmiset olivat aluksi niin odottavalla kannalla ja suhtautuivat positiivisesti, kun hallituspuolueet lupasivat aiemmin niin paljon eri tahoille. Vähitellen kuitenkin osoittautui, että ne lupaukset eivät olleet vankalla pohjalla, koska lupauksia on yksi toisensa jälkeen peruutettu tai niitä on selitetty.
– Peruuttamisella tarkoitan, että kaikkea vähennetään. Oli sitten kyse hoitajamitoituksesta tai jostain muusta. Kuuluisa vappusatanenkin on kutistunut aika pieneksi summaksi, Purra sanoi.
Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen jatkoi Purran puheenvuoron jälkeen samasta aiheesta.
– Hallitus käyttää valtavan määrän rahaa eri asioihin, mutta se on sirpaloitu niin, ettei se kohdistu yhteiskunnan kipupisteisiin.
Poliittista teatteria
Siitä huolimatta, että pääministeri Rinne joutui eroamaan nimenomaan keskustan tuotua esille epäluottamuksen hallituksessa, keskustan ja sdp:n eduskuntaryhmien johto on viime päivät puhunut loputtomasti luottamuksen rakentamisesta, ja yhteistyö on todennäköisesti jatkumassa.
Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen esitti torstaina vertauksen, että punamultayhteistyö on parhaimmillaan kuin kaurapuuro voisilmällä.
Purra totesi Kurvisen puheen olevan lähinnä retorista ilotulitusta.
– Sitä on kuultu paljon hallituspuolueilta. Mielestäni tämä on pitkälle poliittista teatteria. Meillä on aika mahdotonta tietää, mitä kulisseissa oikeasti on tapahtunut. Juonenkäänteet ovat olleet yllättäviä.
– Jos oppositiossa syötäisiin popcornia, niin sitä menisi aika paljon. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole poliittinen teatteriesitys, vaan tosimaailma, missä meidän ylin päätöksentekokoneistomme on tällä hetkellä tällaisessa kunnossa, Purra sanoi.
Keskustalla vaikea paikka hallituksessa
Purran mukaan vaikuttaa melko selvältä, että pääministeri Rinteen henkilökohtainen asema muuttui hallituksessa ongelmaksi keskustalle.
– Rinteellä oli taipumusta möläyttelyyn. Esimerkiksi postikiista oli ehkä jo menossa hieman pois, kunnes pääministeri kyselytunnilla vastasi asioita, jotka lähtivät uudelleen vellomaan.
– Keskustan rako hallituksessa on muutenkin vaikea, niin substanssipohjalta ja pelkästään kannatuksenkin puolesta. Hallituspuolueiden väliset skismat näkyvät myös muualla eduskunnassa, esimerkiksi valiokuntatyössä. Ja kuten olemme nähneet ulkoministeri Pekka Haaviston tapauksesta: ongelmat eivät ole vieläkään loppuneet.
Ylen juontaja ei halunnut keskustella Haavistosta:
– Ei mennä siihen, kun se ei kuulu nyt tähän asiaan.
– Se kuuluu hallituksen toimintakykyyn, Purra vastasi
Vihervasemmistolaisessa kulmassa ruuhkaa
Eilen kerrottiin, että vastikään pääministerin tehtävästä eronnut Rinne on myös valittu hallitustunnustelijaksi, joka on lähinnä muodollinen tehtävä. Keskustan Kurvinen ei ole poissulkenut sitäkään, että Rinne voisi jatkossa toimia jossakin ministerin tehtävässä.
– Me keskustassa emme lähde puuttumaan toisten puolueiden henkilövalintoihin, keskustan kansanedustaja Markus Lohi sanoi, viitaten Rinne-spekulaatioihin.
– Mielestäni henkilöihin puuttumista on nimenomaan se, että sanotaan, että luottamus on mennyt yhteen henkilöön ja sen jälkeen kuitenkin se yksi henkilö voi toimia jossain muussa roolissa. En tiedä kävisikö keskustalle, jos Rinteestä tulisi vaikka omistajaohjauksesta vastaava ministeri, Purra ihmetteli.
Lohi ei halunnut ottaa kantaa asiaan.
Ylen juontaja yritti arvuutella tv-keskustelussa, kenestä tulee Suomen seuraava päämininisteri.
– Perussuomalaisille on aivan sama kuka pääministeriksi tulee. Yleispoliittisena arviona voisin silti esittää sen, että vihervasemmistolaisessa kulmassa on tällä hetkellä paljon ruuhkaa. Onhan Sanna Marin esimerkiksi selvästi enemmän vihreällä ja vasemmalla puolella kuin Antti Lindtman. Luulisin, että tämä tekee keskustan asemasta entistä vaikeamman, Purra sanoi.
Samat ihmiset tulevat ja menevät
Ylen juontaja kysyi ohjelman lopuksi, mitä äänestäjien pitäisi ajatella politiikan tämän viikon tapahtumista.
– Äänestäjät ovat todennäköisesti pettyneitä tilanteeseen, ei tämä ainakaan lisää poliitikkojen ja päätöksentekemisen uskottavuutta, tämän kaiken katseleminen: miten liikutellaan osia ja palasia. Samat ihmiset menevät ja tulevat, näin itse arvioisin tilannetta, Purra totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- toimintakyky Markus Lohi Antti Kurvinen vaalilupaukset Katri Kulmuni äänestäjät Riikka Purra Antti Lindtman Sanna Marin Pekka Haavisto Antti Rinne Hallituskriisi Luottamus Yle pääministeri kannatus vihreät perussuomalaiset SDP Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset valmiudessa jättämään välikysymyksen, jos Haavisto jatkaa: Täytyisi tapahtua ihme, että luottamus ulkoministerin toimintaan palautuisi

Antikainen: Rinteen lähtö ei riitä – ”Hallituksen pitää kitkeä epärehellisyyteen ja vastuun välttelyyn perustuva toimintakulttuuri kokonaan”

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen: ”Jos mediassa olleet tiedot pitävät paikkansa, niin ministeri Haaviston toiminta näyttäisi olevan paljon vakavampaa kuin ex-pääministeri Rinteen menettely”

Perussuomalaiset valmis hallitusvastuuseen vain edistääkseen puolueen omaa ohjelmaa ja sen tavoitteita – Purra: ”Me emme lähde tukemaan mitään heikkoa hallitusta”

Haaviston selitykset eivät kelpaa perussuomalaisille: ”Vihreät on fanaatikkoliike, joka ei koe, että säännöt koskisivat heitä”

Kulmuni toimi Rinteen muodollisena pyövelinä, muut eivät halunneet jättää sormenjälkiään tikariin

Postin lakko loppui, hallitukselta vaaditaan selvitystä tilanteen kriisiytymisestä – PS: Rinteen on tehtävä johtopäätökset

Sdp-pääministerit Lipponen ja Rinne hehkuttavat törkeästä ihmiskaupasta epäiltyä puoluetoveriaan Veijo Baltzaria vaalivideolla: ”Suuri suomalainen kulttuuripersoona, yhteiskunnallinen vaikuttaja”

Perussuomalaiset: Hallitus on viemässä Suomea turmioon vastoin kansan tahtoa, sillä kansa ei äänestänyt tämän hallituskokoonpanon puolesta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää