Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen hämmästelee Nokian entiselle toimitusjohtajalle Stephen Elopille kaavailtua 18,8 miljoonan euron palkkiota. Se aiotaan maksaa palkkiona Nokian mobiililiiketoiminnan myymisestä Microsoftille. Nokia maksaisi palkkiosta kolmasosan. Asiasta päätetään Nokian yhtiökokouksessa 19.11.

– Lähes 19 miljoonaa euroa on käsittämättömän suuri palkkio varsinkin sitä vasten ajateltuna, kuinka monta ihmistä yhtiöstä sanotaan irti, jotta palkkio voitaisiin maksaa. Tällaista palkitsemista ei voi käsittää, Putkonen hämmästelee.

– Jos Nokia olisi toiminut tässä itse julistamansa yhteiskuntavastuun pohjalta, tämä summa olisi pitänyt antaa Nokialta irtisanottuja ja jatkossa irtisanottavia tukevaan rahastoon, tukemaan uuden elämän alkuun niitä monia perheitä, joissa jopa molemmat vanhemmat ovat olleet Nokialla töissä, ottaneet asuntolainaa ja saaneet potkut. Näin olisi tehty, jos yhtiöllä olisi todellista yhteiskuntavastuuta, josta se on puhunut Kiinan tehtaiden olosuhteiden yhteydessä, Putkonen jatkaa.

Päätetty jo Lapin lumilla?

Putkosen mukaan Elopin palkitseminen jatkaa menestysaikojen pääjohtajan Jorma Ollilan luomaa linjaa, joka vei lopulta yhtiön tuhoon: Ollilan mukaan osakkeen omistajan tyytyväisyys on Nokian johdolle kaikkein tärkein ohjenuora.

– Kaikki tehtiinkin osakkeen arvon maksimoimiseksi: nyljettiin kotimaiset alihankkijat ihan nahoille ja saatiin ne siirtämään tuotantonsa Kiinaan, vaikka juuri niihin Nokian menestys oli perustunut. Ja tuotteiden laatu heikkeni. Vaikka oikeassa yrityksessä tärkeimmällä sijalla on asiakas, toisella henkilöstö – sitten tulee pitkä väli – ja vasta sitten osakkeenomistaja. Ollila teki juuri väärin päin!

– Elopin palkkion myötä herääkin vahva epäilys, päätettiinkö tästä jo silloin, kun Ollila ja Elop tapasivat Lapissa ennen kuin Elop tuli Nokiaan johtajaksi, Putkonen kysyy ja ihmettelee samalla, miksi Ollila juoksi eduskunnassakin toimittajia karkuun: jotain on pielessä, kun näin tärkeässä asiassa pakoillaan.

Kemijärveltä kuuluu myönteistä

Myönteisenä seikkana Putkonen pitää perjantain suurta uutista uuden liimapuutehtaan perustamisesta Kemijärvelle. Keitele Group julkisti investoinnin virallisesti perjantaina: tehdas työllistää suoraan 70-80 henkilöä ja välillisesti jopa 200 Kemijärvellä ja Itä-Lapin alueella. Ennestään yhtiö työllistää 325 työntekijää lähinnä Pohjois-Savossa.

– Toivon, että toinen yritys onnistuu. Ensimmäinen porukka, Arktos Oy, herätti epäilyksiä, mutta toivon Keitele Groupin tehneen sellaisen markkinatutkimuksen, että tuotteet menevät kaupaksi varsinkin Japanissa, joka on ollut hiukan huonossa hapessa viime aikoina.

Hän arvostaa sitä, että Keitele Group on vahvasti johdettu vaikeinakin aikoina voitollinen perheyritys. Sen laajentumista Kemijärvelle pitää auttaa. Alue tarvitsee jokaisen työpaikan.

– Täytyy tervehtiä suurella mielihyvällä jokaista suurta teollisuuslaitosta, joka saadaan nykyään pystyyn ja joka voi pysyä pystyssä seuraavat 30-40 vuotta. Me tarvitsemme kotimaisia luonnonvaroja hyödyntävää teollisuutta, joka tulee toimeen perustamisensa jälkeen omillaan ja tuo maahan rahaa. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) korostaa ihan liikaa vain modernia ”cleantechia”, puhdasta tekniikkaa, jonka liiketoiminta perustuu kuitenkin lähes kokonaan valtioiden tukiin, Putkonen sivaltaa.

Veli-Pekka Leskelä