

LEHTIKUVA
Putkonen: Jos keskusta sanojensa mukaisesti haluaa estää polttoaineiden veronkorotukset, puolueen on irtisanouduttava hallitusohjelmasta
Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen totesi tiistain Tuumaustunnilla, että on tietoista poliittista epärehellisyyttä väittää, että nykyinen Suomen hallitus ei muka olisi korottamassa liikennepolttoaineiden veroja tai lopettamassa öljylämmitystä.
Matti Putkonen korostaa, että Sanna Marinin (sd) johtama hallitus on jo aiemmin päättänyt, että öljylämmitys lopetetaan vuoteen 2030 mennessä, ja että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
– Hallitus on tehnyt hallitusohjelmaan perustuen hiilineutraali Suomi 2035 -toimenpideohjelman. Yksi keskeisimmistä toimista on puolittaa liikenteen päästöt puoleen vuoteen 2030 mennessä ja kieltää öljylämmitys vuoteen 2030 mennessä. Marinin/Saarikon hallituksen tavoite on tehdä hallituskautensa aikana näistä kaikista päätökset.
– Hallitusohjelman mukaan ilmastolakia uudistetaan ja vahvistetaan, jotta päätösten toteutuminen varmistetaan. Tavoite on säätää tulevia hallituksia sitova ilmastolaki, jotta sekä hiilineutraalisuus saavutetaan 2035 että vuoden 2035 jälkeisten vuosien hiilinegatiivisuustavoitteet. Siksi lakiin halutaan sisällyttää tulevia hallituksia velvoittavat päästövähennystavoitteet vuosille 2030, 2040 ja 2050, Putkonen sanoo.
Polttoaineille jopa 14 prosentin hinnankorotukset
Liikennepolttoaineiden vero koostuu energiasisältöverosta ja hiilidioksidiverosta. Energiasisältövero perustuu polttoaineen lämpöarvoon ja hiilidioksidivero elinkaaren aikaiseen keskimääräiseen kasvihuonepäästöön.
Putkonen esittää, että pelkkä liikennepolttoaineiden jakeluvelvoitteen nosto 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä nostaa dieseliin hintaa jakeluasemilla 4-9,7 senttiä litralta.
– Tämän lisäksi polttoaineiden hiilidioksidiveron kaksinkertaistaminen tasolta 62 euroa/tonni tasolle 125 euroa/tonni nostaisi bensiinin ja dieselin hintaa jakeluasemilla jopa 12-14 prosenttia. Arviot hintojen noususta perustuvat valtioneuvoston julkaisuun Biopolttoaineiden kustannustehokkaat toteutuspolut vuoteen 2030, Putkonen sanoo.
Hallitus keventämässä autoilijan kukkaroa
Hallituksen hiilineutraalisuuspolun pohjalta valtiovarainministeriö, liikenneministeriö, Sitra, Aalto-yliopisto ja monet tutkimuslaitokset ovat esittäneet erilaisia hinnoittelumalleja liikennepäästöjen vähentämiseksi.
Esitettyjä keinoja ovat liikenteen kotimainen päästökauppa, polttoaineveron korotukset, dieselin alennetun verokannan poistaminen sekä tie- ja ruuhkamaksut.
– Kaikissa näissä fossiilisten polttoaineiden veronkorotusten hintavaikutukset olisivat huomattavasti suurempia kuin Taloustutkimuksen vaikutusarvion laskentapohjana käytetty 30 senttiä litralta, Putkonen sanoo.
Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka johtaa veronkorotuksiin
Putkonen korostaa, että Marinin/Saarikon hallitus tulee tosiasiallisesti tekemään rajut fossiilisten polttoaineiden veronkorotukset, mikäli hallitus ei päätä luopua hallitusohjelmaan kirjatusta vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta ja kaavaillusta hiilineutraaliuspolusta sekä maailman kunnianhimoisimmasta ilmastopolitiikasta että kaavaillusta sitovasta ilmastolaista vielä kuluvan vuoden aikana.
– Mikäli keskustalaiset ovat sanojensa mittaisia ja haluavat estää bensiinin – ja dieselin veronkorotukset – niin he sekä irtisanoutuvat hallitusohjelmasta että estävät velvoittavan ilmastolain säätämisen Suomeen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- päästövähennystavoitteet hiilineutraalius polttoaineen hinta veronkorotukset öljylämmitys ruuhkamaksut ilmastopolitiikka perussuomalaiset Liikenne Matti Putkonen hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranne: Hiilineutraaliustavoite vie Suomen konkurssiin

Perussuomalaiset vaativat valtiovarainvaliokunnassa veroalea – polttoaineiden veronkorotukset peruttava

Vihreiden mielestä Suomi liikkuu polkupyörällä – perussuomalaiset tyrmää hallituksen intoilun ruuhkamaksuista: ”Sakkovero pienituloiselle työssäkäyvälle”

PS: Hallituksen joululahjat ovat veronkorotuksia ja rahan lappamista EU:lle

Puoluesihteeri Grönroos: Punavihreä veropolitiikka on karvasta myrkkyä, etenkin omakotitalossa asuville autoilijoille

Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset

Autoliitto otti kantaa hallituksen toimiin – polttoaineen hinnan nousupaine jopa 40 senttiä litralta

Kiina päästää viidessä tunnissa sen, mitä Suomi vähentää liikennepäästöjä vuoteen 2030 mennessä – Ranne: “Kannattaako tämän kuittaamiseksi uhrata Suomen menestyminen?”

Urakoitsijajärjestö: “Hallitus tekee energia-alalla piperryspolitiikkaa, josta puuttuu ymmärrys kokonaiskuvasta”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.