Kilpailukyky on romahtanut. Päätöksiin ei ole pystytty. Vientituloista puuttuu vuoden 2008 tasoon nähden kymmeniä miljardeja, perussuomalaisten työmies Matti Putkonen muistuttaa.

Sulo Penttilä opetti meitä lakkoherkkiä pääluottamusmiehiä näillä sanoilla: ay-liike on ensisijaisesti sopimusjärjestö, toissijaisesti sopimusjärjestö ja kolmanneksi sopimusjärjestö. Vasta sen jälkeen taistelujärjestö. Hän jatkoi: jos haluat, että saat hyvää omillenne, älkää koskaan kieltäytykö neuvotteluista.

Perustelut eivät
kestä merivettä

SAK kieltäytyi neuvotteluista. Putkosen mielestä perustelut eivät kestä merivettä.

– Nyt jos koskaan SAK:n jäsenten edut olisi voitu hoitaa sopien. Jos SAK olisi suostunut neuvotteluihin, olisi voitu kustannuskilpailukyvyn korjaukset tehty toimialoittain räätälöiden. Nyt tämä tehdään tasapäisesti kaikille. Tämä ei ole optimaalinen tapa, mutta nyt näin tehdään, Putkonen sanoo ja myöntää, että päätöksen läpikäyminen oli hänelle kova paikka.

– SAK:n kannattaa ottaa oppia myös Per Erik Lundhin neuvo: sopimalla saadaan aina parempi tulos kuin antamalla päätösvalta lainlaatijoille. Hallituksen ovet ovat edelleen auki työmarkkinaosapuolille. Sopimusoikeus on edelleen voimassa. Koko hallitus on sitä mieltä, että sopien asiat hoituisivat paremmin.

SUOMEN UUTISET