Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen moitti eilisen tuumaustunnin aloituspuheenvuorossaan suomalaisia päättäjiä siitä, että ne ovat melko yksipuolisesti torjuneet Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toimet ilmastopolitiikassa.

– Esimerkiksi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti kesäkuussa MTV:n nettikolumnissaan, kuinka Euroopan ja muun maailman pitäisi haastaa ihmiskunnan kannalta tuhoisa politiikka myös Yhdysvaltoihin kohdistuvilla taloudellisilla seuraamuksilla. Rinteen mukaan Trump on jätettävä henkisesti yksin älyttömän ilmastopolitiikkansa kanssa, hänet on saatava muuttamaan suuntaa ja tämän tuhoisan politiikan tartuntavaikutukset on estettävä, Putkonen ihmetteli.

EU lisännyt hiilidioksidipäästöjä

Putkonen kehotti tarkastelemaan, mitä on todellisuudessa tapahtunut ja kuka on kantanut teoillaan huolta tulevaisuudesta.

– Trumpin ilmastopolitiikka on ollut tuloksekasta. Yhdysvallat on vähentänyt maista eniten hiilidioksidipäästöjä, eli yli 42 miljoonalla tonnilla vuonna 2017. EU on puolestaan – ottamalla terhakkaammin ilmastopolitiikan johtoroolia – lisännyt hiilidioksidipäästöjä 40 miljoonaa tonnia. Ilmastomuutoksen torjuntataistelun kärkimaaksi ja EU:n kumppaniksi ilmoittautunut Kiina kasvatti hiilidioksidipäästöjään 120 miljoonaa tonnia vuodesta 2016 vuoteen 2017, Putkonen luetteli.

Suomen Uutiset kertoi Yhdysvaltojen päästövähennyksistä heinäkuussa.

Faktantarkastajat oikaisemaan valeuutisointia

Suomen osuus maailman CO2-päästöistä on noin 16 promillea.

– Mitä tekee Suomen hallitus demareiden ja vihervasemmiston tukemana? He vaativat yhteisrintamassa kunniahimoisempaa ilmastopolitiikka. Siis vaativatko he lisäämään C02-päästöjä vai siirtymistä Trumpin ilmastopolitiikan tukijoiksi vaatimalla rangaistuksia maille, jotka eivät toteuta yhteisesti sovittuja maakohtaisia päästötavoitteita? Teollisuus sekä Yhdysvalloissa että Suomessa joutuu kilpailemaan näiden maiden kanssa, jotka vuodesta toiseen ainoastaan kasvattavat päästöjä.

– Päästöjä kasvattaviin teollisuusmaihin kuuluvat maat, kuten Saksa ja Puola. Nyt on kulunut jo tarpeeksi aikaa, että niin sanotut faktantarkastajat voisivat todeta perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren olleen sittenkin oikeassa kertoessaan Puolan ja kumppaneiden saastuttavan eniten. Onko suomalaisilla faktantarkastajalla kanttia oikaista valeuutiset? Putkonen kysyi.

Korjaus 14.8.2018 klo 16:50: Yhdysvaltojen päästöt eivät ole vähentyneet 42 tonnilla vaan 42 miljoonalla tonnilla.

SUOMEN UUTISET