– Vaikka hallitus nyt lupailee alennuksia verotukseen, se kuitenkin puhuu samalla haitta- ja ympäristöverojen korotuksista, kuten autoilun ja energian veronkorotuksista. Näin ollen kokonaisverotus ei kevene vaan se jopa kiristyy. Äänestäjän ei kannata mennä hallituksen bluffiin, vaan olla tarkkana, kansanedustaja Leena Meri varoittaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri varoitti maanantaina Työmiehen tuumaustunnilla kansalaisia siitä, ettei kenenkään pidä mennä halpaan vaikka hallitus nyt lupailee veronalennuksia.

– Hallitus puhuu, ettei kenenkään ansiotuloverotusta kiristetä ja muitakin alennuksia verotukseen on luvattu. Samalla on kuitenkin nostettu esille haitta- ja ympäristöverojen korotukset, kuten autoilun ja energian hinnankorotukset. Nämä muut verot ovat tasaveroja ja ne kohdistuvat kovimmin pieni- ja keskituloisiin, jotka muutenkin maksavat leijonanosan ansiotuloverokertymästä.

– Näin ollen hallituksen ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) budjettiesityksessä kokonaisverotus ei kevene vaan kiristyy. Kotitalouksien ostovoima ei tule vahvistumaan vaan heikkenemään. Kotitalouksien ostovoimaa ei sillä paranneta, että annetaan toisella kädellä murusia ja toisella kädellä otetaan reippaasti pois, Meri huomauttaa.

Hallitus korostaa kivoja asioita, ikävät mainitaan sivulauseessa

Meri painottaa, ettei äänestäjän kannata mennä valtiovarainministeri Orpon bluffiin, vaan jokaisen tulee olla tarkkana.

– Taitavana poliitikkona Orpo osaa kertoa veronalennuslupauksista mukavasti vaalitemppuna. Kivat asiat ylikorostaen ja ikävät asiat sivulauseessa niin, että kukaan ei huomaisi. Jokainen tosin huomaa sen viimeistään omassa kukkarossaan.

– Sähkö, autoilu ja lämmitys ovat jokapäiväisiä välttämättömyyksiä, joita ilman suomalaiset kotitaloudet eivät tule toimeen. Siksi näiden yliverottaminen ei ole perusteltua valtiontalouden tasapainottamiseksi.

Ihmiset tarvitsevat kohtuuhintaista asumista

Meri muistuttaa, kuinka paljon tavallisia työssäkäyviä suomalaisia asuu muuallakin kuin vain kaupunkien keskustoissa ratikka- tai bussireittien varrella. Liikkumisen kustannuksia ei siis tulisi enää kiristää.

– Ihmiset tarvitsevat kohtuuhintaista asumista ja keinon liikkua kodista työhön, työstä tarhaan lapsia hakemaan ja tarhasta kaupan kautta kotiin. Tällainen toiminta ei ole haittaa, jota pitäisi verotuksen keinoin estää. Päinvastoin: Tämä on toimintaa, jota valtion pitäisi kaikin käytössä olevin keinoin edistää.

– Vastaavasti, kun talouden suhdannehuipussa koetaan hetkellisiä rekrytointiongelmia, pidetään tätä yhtä lailla vastaan panemattomana todisteena siitä, että EU:n ulkopuolisen työvoiman tarveharkinnasta on syytä luopua. Mutta poliittisia ratkaisuja ei tule koskaan tehdä suhdannepiikkien vuoksi vaan pidemmän ajanjakson tarkastelun tuloksena, Meri sanoo.

Kulutusverojen kiristäminen leikkaa ostovoimaa

Tuumaustunnilla Meri lainasi argumenttiensa tueksi myös Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Niku Määttäsen ajatuksia sellaisesta verotuksesta, jota Orpo ja hallitus nyt esittää.

– Määttäsen mukaan on hyvä huomata, että kulutukseen perustuvat, välilliset verot kohdistuvat aina osin työntekoon. Kulutus rahoitetaan työllä, joten kulutukseen kohdistuvat verot kohdistuvat osittain työhön.

– Määttäsen mukaan kulutusverojen kiristäminen siis leikkaa palkan ostovoimaa ihan samaan tapaan kuin ansiotuloverotuksen kiristäminenkin. Siksi tuloveron keventäminen ja kulutusverojen vastaava kiristäminen voisi olla Orpon tavoitteiden kannalta hieman nurinkurinen toimenpide, Meri siteerasi tutkimusjohtaja Määttäsen lausuntoa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaati ministeri Orpolta viime viikolla vastausta hallituksen verobluffiin.

– Sitä ei tullut. Vetoankin ministeri Orpoon, että hän vastaisi nyt edes kansalaisille tähän kysymykseen: mitä veroja nostetaan ja kuinka paljon? Mitä sitä vastausta panttaamaan. Suoraa ja rehtiä puhetta vaan, Meri sivaltaa valtiovarainministeriä.

Haittamaahanmuutto syö resursseja yhteiskunnan perustoiminnoilta

Meri ottaa esille haittamaahanmuuton, joka vaikuttaa ennen kaikkea tavallisen kansalaisen elämään.

Perussuomalaisten tavoitteena on lopettaa haittamaahanmuutto kokonaan seuraavalla vaalikaudella, sekä lisäksi edistää sellaisten ihmisten paluumuuttoa, jotka eivät oikeasti ole suojelun tarpeessa.

– Perussuomalaisille aina sanotaan, että miksi te puhutte haitallisen maahanmuuton ongelmista. Eikö asioita pidetä esillä, kunnes asiat on hoidettu. Näin me ainakin aiomme tehdä, Meri sanoi.

Hän korostaa, kuinka perussuomalaiset on käytännöllinen puolue, jossa osataan myös laskea tarjottavien palvelujen kustannuksia veronmaksajalle.

– Haitallinen maahanmuutto vaikuttaa kaikkiin tavallista ihmistä koskettaviin asioihin, koska se syö resursseja yhteiskunnan perustoiminnoista. Jokainen sen ymmärtää. Ne, joilla on rahaa, eivät välttämättä kärsi tästä kehityksestä. Ongelmat lankeavat nimenomaan niiden niskaan, joilla ei ole varaa valita asuinpaikkaansa ja esimerkiksi käydä yksityislääkärillä.

– Viimeisimpänä hullutuksena on se, että esitettyjen vaatimusten mukaan kohta ei saisi enää palauttaa ketään. On hyvä muistaa, että normaaliin turvapaikkaprosessiin – kuten kaikkiin hakemuksiin – kuuluu se että päätös voi myös olla kielteinen. Silloin henkilö palautetaan vaikka väkisin. Mitä järkeä koko prosessissa on, jos aina saa jäädä?

SUOMEN UUTISET