

LEHTIKUVA
Rahaa tulee, sanoo hallitus – Purra: Kuntapaketit auttavat hallituspuolueita kuntavaaleissa
Koronavirusepidemia on aiheuttanut kuntien verotuloihin pudotusta ja merkittävää kasvua useiden kuntien menoihin sekä menetyksiä esimerkiksi maksu- ja vuokratuloihin. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra kuitenkin huomauttaa, että kuntatalouden harvinaisen ja historiallisen synkkään tilanteeseen ei ole syynä epidemia.
– Epidemia ja sen yllättävyys on kärjistänyt tilannetta. Velkaantuminen ja kasvavat alijäämät ovat sen sijaan hyvin rakenteellisia ongelmia, Riikka Purra sanoo.
– Veropohja on kaventunut, ja yhä harvemmat maksavat kuntaveroa. Kuntien tehtäviä lisätään koko ajan. Nyt uusimpana massiivisena hankkeena oppivelvollisuuden laajentaminen.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana myös valtionosuusprosentti on pudonnut merkittävästi.
“Valitettavasti tässä on menty yli”
Hallitus on useilla koronatukipaketeilla ja lainsäädäntömuutoksilla pyrkinyt helpottamaan kuntien tilannetta. Mukana on esimerkiksi peruspalvelujen valtionosuuksien nostamista, koronatestaukseen, jäljittämiseen ja maskeihin liittyvää tukemista.
– Lisäksi kriisikunnan arviointimenettelyn alkamista on muutettu. Alijäämää saa olla pidempään ilman seuraamuksia, vaikka miinus olisi muodostunut paljon ennen koronaepidemiaa.
Tukien kohdistumisesta on kuultu kritiikkiä. Helsingin Sanomat laski, että esimerkiksi ainoastaan kuuden tartunnan Varkaudelle on myönnetty valtionosuuden lisäyksenä noin 880 000 euroa tukea yhtä tartuntaa kohden.
Kuntien tukeminen koronaepidemiassa on Purran mukaan ollut välttämätöntä. Muuten kaikki kunnat eivät ehkä olisi selviytyneet edes perustehtävistään.
– Valitettavasti tässä on menty yli. Koronan varjolla on esitetty tukea, joka ei kohdistu koronan aiheuttamiin ongelmiin. On ylituettu kroonisesti velkaantunutta ja pahojen alijäämien kuntasektoria. Varmasta alijäämästä onkin yhtäkkiä siirrytty valtiovarainministeriön arvioimaan 1,2 miljardin ylijäämään, Purra hämmästelee.
– Kyseessä on koronapöhö. Se näkyy kuntien tukemisen lisäksi myös esimerkiksi yrityskentällä, jossa konkurssien määrä on tällä hetkellä aivan poikkeuksellisen alhainen. Samoin EU:n suurta lahja- ja tukipakettia väitetään koronaelvytykseksi, vaikka se ei kohdistu koronan aiheuttamiin ongelmiin vaan sillä on aivan muunlaisia tavoitteita.
Kokonaistilanne erittäin huolestuttava
Purran mielestä kuntien tukemisessa ilmenee samanlainen hillittömän velkarahan hetkellinen onni kuin monessa muussakin hallituksen toiminnassa.
– Rahaa tulee, rahaa tulee, ja sitä tulee myös kunnille, enemmän kuin olisi syytä, Purra soimaa.
– Koska samaan aikaan ei tehdä mitään rakenteellisia uudistuksia vaan päinvastoin ajetaan kuin käärmettä pyssyyn yhä uusia kuntavelvoitteita, näen kokonaistilanteen hyvin huolestuttavana.
Purra arvelee ylimitoitettujen kuntapakettien auttavan hallituspuolueita huhtikuun kuntavaaleissa.
– Hallituspuolueiden on hyvin vaikea tehdä kuntavaalikampanjaa, jos ne eivät voi luvata mitään. Ne eivät menesty taloudesta tai leikkauslistoista puhumalla. Nyt taloustilanne vaikka kuinka monessa kunnassa on todelliseen tilanteeseen nähden suhteettoman positiivinen. Totta kai se auttaa rahanjakajia, Purra sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koronapandemia hallituspuolueet Kuntavaalit Riikka Purra Alijäämä valtion tuki Kunnat Velkaantuminen perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: On tärkeää, että kuntavaaleissa ihmiset ottavat kantaa laajemmin – kuntien ja valtion talous riippuu täysin samoista tekijöistä

Pääministeri Marinilla huoleton asenne velkaantumiseen – Halla-aho huolissaan suomalaisten työpaikoista ja korkeista elinkustannuksista: ”Meidän on lisättävä käteen jäävien tulojen määrää”

Hallituspuolueet ajavat haittamaahanmuuttoa, viherveroja ja EU-tukipaketteja – Grönroos: Ei ole uskottavaa, että samat puolueet edistäisivät kuntatasollakaan suomalaisten hyvinvointia

Wihonen: Kunnat helisemässä oppivelvollisuuden pidentämisen kanssa – uudistukseen varatut rahat eivät riitä

Uudenmaan kunnat tyrmäävät ruuhkamaksut – Purra: Kyseessä olisi jälleen uusi vero

Suomen toiseksi suurimpana puolueena asemansa vakiinnuttanut perussuomalaiset etenee myötätuulessa kohti kuntavaaleja – Grönroos: On erittäin tärkeää ottaa ensi keväänä kunnat takaisin suomalaisille

Mäkynen: Korona uhkaa demokratian toteutumista kuntavaaleissa – “Mikä taho kantaa vastuun kuntavaalien terveysturvallisuudesta?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.