Koronavirusepidemia on aiheuttanut kuntien verotuloihin pudotusta ja merkittävää kasvua useiden kuntien menoihin sekä menetyksiä esimerkiksi maksu- ja vuokratuloihin. Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra kuitenkin huomauttaa, että kuntatalouden harvinaisen ja historiallisen synkkään tilanteeseen ei ole syynä epidemia.

– Epidemia ja sen yllättävyys on kärjistänyt tilannetta. Velkaantuminen ja kasvavat alijäämät ovat sen sijaan hyvin rakenteellisia ongelmia, Riikka Purra sanoo.

– Veropohja on kaventunut, ja yhä harvemmat maksavat kuntaveroa. Kuntien tehtäviä lisätään koko ajan. Nyt uusimpana massiivisena hankkeena oppivelvollisuuden laajentaminen.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana myös valtionosuusprosentti on pudonnut merkittävästi.

”Valitettavasti tässä on menty yli”

Hallitus on useilla koronatukipaketeilla ja lainsäädäntömuutoksilla pyrkinyt helpottamaan kuntien tilannetta. Mukana on esimerkiksi peruspalvelujen valtionosuuksien nostamista, koronatestaukseen, jäljittämiseen ja maskeihin liittyvää tukemista.

– Lisäksi kriisikunnan arviointimenettelyn alkamista on muutettu. Alijäämää saa olla pidempään ilman seuraamuksia, vaikka miinus olisi muodostunut paljon ennen koronaepidemiaa.

Tukien kohdistumisesta on kuultu kritiikkiä. Helsingin Sanomat laski, että esimerkiksi ainoastaan kuuden tartunnan Varkaudelle on myönnetty valtionosuuden lisäyksenä noin 880 000 euroa tukea yhtä tartuntaa kohden.

Kuntien tukeminen koronaepidemiassa on Purran mukaan ollut välttämätöntä. Muuten kaikki kunnat eivät ehkä olisi selviytyneet edes perustehtävistään.

– Valitettavasti tässä on menty yli. Koronan varjolla on esitetty tukea, joka ei kohdistu koronan aiheuttamiin ongelmiin. On ylituettu kroonisesti velkaantunutta ja pahojen alijäämien kuntasektoria. Varmasta alijäämästä onkin yhtäkkiä siirrytty valtiovarainministeriön arvioimaan 1,2 miljardin ylijäämään, Purra hämmästelee.

– Kyseessä on koronapöhö. Se näkyy kuntien tukemisen lisäksi myös esimerkiksi yrityskentällä, jossa konkurssien määrä on tällä hetkellä aivan poikkeuksellisen alhainen. Samoin EU:n suurta lahja- ja tukipakettia väitetään koronaelvytykseksi, vaikka se ei kohdistu koronan aiheuttamiin ongelmiin vaan sillä on aivan muunlaisia tavoitteita.

Kokonaistilanne erittäin huolestuttava

Purran mielestä kuntien tukemisessa ilmenee samanlainen hillittömän velkarahan hetkellinen onni kuin monessa muussakin hallituksen toiminnassa.

– Rahaa tulee, rahaa tulee, ja sitä tulee myös kunnille, enemmän kuin olisi syytä, Purra soimaa.

– Koska samaan aikaan ei tehdä mitään rakenteellisia uudistuksia vaan päinvastoin ajetaan kuin käärmettä pyssyyn yhä uusia kuntavelvoitteita, näen kokonaistilanteen hyvin huolestuttavana.

Purra arvelee ylimitoitettujen kuntapakettien auttavan hallituspuolueita huhtikuun kuntavaaleissa.

– Hallituspuolueiden on hyvin vaikea tehdä kuntavaalikampanjaa, jos ne eivät voi luvata mitään. Ne eivät menesty taloudesta tai leikkauslistoista puhumalla. Nyt taloustilanne vaikka kuinka monessa kunnassa on todelliseen tilanteeseen nähden suhteettoman positiivinen. Totta kai se auttaa rahanjakajia, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET