

PS ARKISTO
Ranne: Suomen ei pidä joutua Saksan energiapoliittisten töppäysten maksajaksi
SuomiAreenassa keskusteltiin tänään rahoituksen osuudesta ilmastokriisiin vastaamisessa. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne sanoi, että tulisi selvittää, vähentääkö niin sanottu kestävä kasvu päästöjä, kuten väitetään, ja onko toiminta ylipäätään taloudellisesti kestävää. – Ilmasto- ja energiapolitiikkaa tulee ohjata vain sellaiseen suuntaan, että kansalla on siihen varaa.
Voivatko yksittäiset ihmiset omilla sijoituspäätöksillään ohjata rahavirtoja kestävää kehitystä edistäviin kohteisiin? 2020-luvulla kuluttajia ohjataan tekemään ympäristömyönteisiä valintoja, vaikka kyse on hyvin monimutkaisesta kokonaisuudesta.
Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne huomauttaa, että kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan kytkeytyvät määritelmät, kuten kestävä kasvu, ovat jääneet sisällöltään monille epäselviksi.
Ranne esittää, että nyt tulisi selvittää, vähentääkö kestävä kasvu päästöjä, kuten väitetään, ja onko toiminta taloudellisesti kestävää.
– Tulisi saada tarkemmin selkoa, mitä kestävällä kasvulla tarkoitetaan. Väitetään, että esimerkiksi kunnianhimoinen ilmastopolitiikka on sitä. Jos kuitenkin katsotaan EU:ta, joka on tehnyt kenties maailman kunnianhimoisinta ja tiukinta ilmastopolitiikkaa, niin miten EU:n bruttokansantuote on kehittynyt esimerkiksi Kiinaan ja Yhdysvaltoihin verrattuna, Ranne totesi SuomiAreenan keskustelussa.
Pelkkä vihreä investointi ei takaa vaikuttavuutta
Kestävä kasvu ja kunnianhimoinen ilmastopolitiikka eivät edes ole Suomessa uusi asia. Suomen järkevän ympäristöpolitiikan ansiosta Suomen päästöt ovat vähentyneet jo kauan sitten aikaisempina vuosina ja ovat edelleen matkalla alaspäin.
Ranne huomautti, että koska Suomessa on jo aiemmin onnistuttu leikkaamaan päästöjä todella hyvin, tulisi olla tarkka siinä, mitkä uudet viherinvestoinnit ovat vaikuttavia, sillä pelkästään investoiminen vihreisiin asioihin ei vielä takaa hyvää lopputulosta.
– Ihmisiä ei tule velvoittaa investoimaan kalliiseen, nopeasti vanhentuvaan teknologiaan. Mieluummin annetaan teknologian kehittyä rauhassa, jotta investoinneille löytyy oikea kohta. Se on samalla sitten kestävää, kun uuden teknologian käyttö ei jää kesken, Ranne sanoi.
Päästöjä vähennettävä hallitusti ja vaikuttavasti
Ranne huomautti, että suuressa kuvassa Suomen ilmasto- ja energiapolitiikkaa täytyy muutenkin ohjata sellaiseen suuntaan, että kansalaisilla on siihen varaa.
Ranne huomautti, että kansantalous on jo nyt erittäin velkaantunut. Samaan aikaan Saksassa tehdään energiapäätöksiä, joista voi tulla taas uusi miljardien velkapallo suomalaisen veronmaksajan jalkaan. Suomi on pääomistaja energiayhtiö Fortumissa, jolla puolestaan on enemmistöosakkuus talousvaikeuksiin ajautuneessa saksalaisessa Uniper-energiayhtiössä.
– Päästöjä tulee vähentää hallitusti ja vaikuttavasti. Ei siis niin, että suomalaiset joutuvat Saksan energiapoliittisten töppäyksien maksajiksi, Ranne sanoi ja jatkoi, että tälläkin hetkellä suomalaiset maksavat vähäpäästöisestä sähköstä saksalaisia enemmän.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viherinvestoinnit ylikunnianhimoiset tavoitteet Uniper sähkö veronmaksajat Energian hinta kustannukset Lulu Ranne ilmastopolitiikka Suomi Fortum Velkaantuminen Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Näin hallitus sumutti eduskuntaa EU:n sosiaalirahastosta – suomalaisille lankeamassa satojen miljoonien lisälasku

300 miljoonaa katosi kuin tuhka tuuleen – Suomen osuus EU:n elpymisrahoista pienenee taas

Sosiaalinen ilmastorahasto tekisi Suomesta toisten EU-jäsenvaltioiden sosiaaliturvan maksajan – perussuomalaiset vaativat hallitukselta täystyrmäystä rahastolle

Ilmastotavoitteet saavat väistyä – useat Euroopan maat käynnistelevät uudelleen hiilivoimaloita

Yle juoksutti esille ekonomistiköörin hehkuttamaan kiristyvää verotusta ja kohoavia elinkustannuksia – Talousprofessori Virén tyrmää: ”Tuhoisa linja talouden vahvistumisen kannalta”

Yksikään hallituspuolue eikä kokoomus halua alentaa polttoaineveroa – Purra muistutti karuista tosiasioista: Suomen välttämätöntä luopua tavoitteesta olla hiilineutraali vuonna 2035

Ansaitsetko yli 2 500 euroa kuukaudessa? SDP kehottaa suomalaisia myymään omaisuuttaan sähkölaskujen maksamiseksi

Vihreä ideologia jyrää järjen Saksassa jopa energiapulan uhatessa – ydinvoimasta luovutaan ideologisista syistä

Veronmaksajan tuskanhiki Uniper-sotkusta kasvaa – Purra vaatii ministereitä esiin ja eduskuntaa koolle
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.