Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa vaikuttaa myös Suomessa, jossa on nyt kiinnitettävä entistä parempaa huomiota huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen. Kansanedustaja Minna Reijonen haluaa kiinnittää hallituksen huomion huoltovarmuuden kannalta erittäin merkitykselliseen Valtatie 5:een, joka paikoin kaipaa pikaisia korjaustoimia.

Suomea pituussuuntaisesti halkova viitostie (Valtatie 5) on valtakunnallisesti suuressa roolissa. Monien kaupunkien ja kuntien kautta kulkevalla viitostiellä on vaikutusta jopa kuuden eri maakunnan alueelle. Viitostie ry:n mukaan viitostien vaikutusalueella on jopa 400 000 asukasta, 22 000 yritystä ja 151 500 työpaikkaa.

– Suomen mittakaavassa merkitys on valtava, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Minna Reijonen.

Parannushankkeita odotettu jo pitkään

Viitostien merkitystä huoltovarmuuden kannalta ei voi korostaa liikaa. Tiehankkeista ollaan taas säästämässä ja säästöjen kohdentaminen viitostien vaikutusalueelle ei ole perusteltua.

Viitostie tulee olemaan jatkossa vieläkin suuremmassa roolissa, koska Saimaan kanava ei ole käytössä ainakaan täysimääräisesti. Raskaan kaluston määrä alueella tulee lisääntymään entisestään. Myös puukuljetusten määrä lisääntyy.

– Viitostiellä on kohtia, jotka kaipaavat pikaisesti parantamista. Hankkeita on suunnitteilla, ja niitä on odotettu pitkään, sanoo Reijonen.

Asiasta kirjallisen kysymyksen tehnyt Reijonen haluaa tietää, miten jatkossa aiotaan huomioida Valtatie 5:n merkitys huoltovarmuustekijänä ja kuinka tämä näkyy alueen tulevissa tiehankkeissa.

Suomen Uutiset