Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner on tyytyväinen siihen, että veronkierto, veropetokset ja rahanpesu on nostettu pysyvästi EU:n agendalle. EU-parlamentti hyväksyi rahanpesua, verovälttelyä ja veronkiertoa selvittävän tutkintavaliokuntansa (PANA) suositukset täysistunnossaan selvin luvuin.

– Olemme kuulleet satoja tavalla tai toisella veronkiertoon sekaantuneita tai niitä selvittäviä ja tutkivia tahoja yhteensä puolitoista vuotta kestäneen työmme aikana. Tutkintavaliokunnalle on luovutettu myös valtava määrä asiakirjoja. Niiden pohjalta laadittiin mietintö ja suositukset, joilla ongelmiin voitaisiin puuttua, kertoo parlamentin PANA-tutkintavaliokunnan varapuheenjohtajana Pirkko Ruohonen-Lerner.

Verotusasiat ovat tiukasti jokaisen jäsenvaltion kansallista päätöksentekovaltaa. Uudistusten läpi menemiseen tarvitaan kaikkien 28 EU:n jäsenmaan yksimielinen päätös. Veto-oikeutta verotusasioissa käyttävät usein ne jäsenmaat, jotka hyötyvät nykytilanteesta muiden jäsenten kustannuksella. Tämän takia uudistukset kestävät kauan.

– Esimerkiksi Applen lähes nollaverotukseen Irlannissa päästiin puuttumaan, koska verohelpotukset tulkittiin laittomiksi valtiontuiksi, jotka vääristävät kilpailua EU-alueella. On täysin selvää, että suuryritykset, jotka välttyvät veronmaksulta, syrjäyttävät ennen pitkää pienet ja keskisuuret kilpailijansa markkinoilta. Ja sen jälkeen hinnat nousevat.

Ruohonen-Lerner korosti puheenvuorossaan myös tarvetta puuttua EU:n sisällä tapahtuvaan aggressiiviseen verosuunnitteluun. Äänestyksissä hän olisi ollut valmis suosittamaan komissiolle, että se listaisi Luxemburgin, Alankomaat, Irlannin ja Maltan EU:n veroparatiiseiksi.

Tämä esitys ei äänestyksessä mennyt läpi vaan kaatui äänin 327 vastaan 327, jolloin puhemiehen ääni ratkaisi lopputuloksen. Eli vielä tällä kerralla nämä neljä EU-maata välttivät nipin napin joutumisen veroparatiisilistalle.

Suomen Uutiset