

LEHTIKUVA
Ruotsidemokraattien keinot selvitä koronakriisistä: ”Tärkeintä on aina asettaa oma kansa etusijalle”
Ruotsi oli huonosti varustautunut pandemiaan ja maan hallitus reagoi siihen hitaasti. Kehno kommunikaatio ja heikko poliittinen johto ovat syynä siihen, että Covid-19-tauti on rankaissut Ruotsia pahemmin kuin naapurimaita. Ruotsidemokraattien johto kertoo Aftonbladetin mielipideartikkelissa, kuinka maa selviää ulos koronakriisistä.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sekä puolueen valtiopäiväryhmän johtaja Henrik Vinge painottavat neljän kohdan ohjelmajulistuksessaan, että juuri tällä hetkellä on tärkeintä pelastaa ihmisiä ja välttää turhaa poliittista kärhämää sekä syyllistämistä. Kriisistä on löydettävä tie ulos.
Varovasti eteenpäin
Koronaviruksesta ei vieläkään tiedetä tarpeeksi, joten kaikissa toimenpiteissä on noudatettava suurta varovaisuutta. Hengityssuojia on käytettävä entistä ahkerammin, kansalaisten testausta on lisättävä ja sosiaalisia kontakteja on yhä rajoitettava. Rajoitukset koskevat erityisesti kaikkein suurimmassa vaarassa olevia väestöryhmiä.
– Ruotsidemokraatit tekevät yhteistyötä kaikkien kanssa, jotta kriisioloissa tarvittavat oikeudelliset, taloudelliset ja materiaalisiin resursseihin liittyvät seikat eivät estä akuutista tilanteesta selviämistä, Åkesson ja Vinge kirjoittavat Aftonbladetissa.
Talouden suursiivous edessä
Pidemmällä aikavälillä kriisin seurauksena kuluttajahinnat saattavat nousta samalla kun työttömyys kasvaa, joten julkisten menojen tasapainottaminen tuleee vaatimaan vaikeita valintoja. Yritysten nopeaa nousua kriisin jälkeen pitää tukea, jotta ne voivat taas työllistää ja jälleen kasvaa.
Julkisilla menoilla on katettava ennen kaikkea työttömyyden seuraukset ja turvattava terveydenhuollon resurssit. Maahanmuutto ja kotouttaminen eivät ole painopisteitä, sillä ne heikentävät julkista taloutta. Esimerkkejä on toki muitakin. Kaiken kaikkiaan Ruotsin julkisessa taloudessa on ruotsidemokraattien mielestä edessä suursiivous.
Yhteiskunnan varauduttava poikkeusoloihin
Ruotsidemokraatit ovat vuosien ajan nostaneet esille kriisitietoisuutta ja valmiusvarastojen käyttöönottoa. Kun kansan silmät ovat nyt auenneet totuuden edessä, on tekemättä jätetty työ ja yhteiskunnan valmistautuminen kriiseihin aloitettava välittömästi.
Historia opettaa, että kriisit usein seuraavat toisiaan. Kansainvälinen kauppa voi häiriytyä ja vihamieliset tahot voivat pyrkiä hyödyntämään yhteiskunnan haavoittunutta tilaa. On siis luotava valmius kohdata erityyppisiä kriisejä, jotka ovat kuitenkin edessä ennemmin tai myöhemmin.
Vanhat ongelmat jäljellä
Pandemia dominoi julkista keskustelua mutta viruksesta riippumattomat ongelmat ovat jäljellä. Törkeä rikollisuus ja turvattomuus ovat edelleenkin syyttömien arkea ja se on ruotsidemokraattien mukaan käsittämätöntä.
Maahanmuutto jatkuu vanhaan malliin ja aiheuttaa suuria ongelmia laajalti yhteiskunnassa. Turkki hyökkää EU:n ulkorajoilla ja EU vaatii Ruotsilta lisää rahaa.
– Poliittisten voimien on kyettävä ratkaisemaan myös nämä akuutit ongelmat tai muuten pandemia voi rankaista meitä kahdesti, Åkesson ja Vinge toteavat.
Voimme luottaa vain itseemme
Työttömyyden kärjistyminen voi johtaa lisääntyvään vastakkainasetteluun yhteiskunnassa. Siksi ruotsidemokraatit vaativat, että myös ne toimenpiteet hoidetaan, jotka eivät suoraan liity meneillään olevaan koronakriisiin.
– Pandemia on osoittanut, että voimme Ruotsissa luottaa vain itseemme. Vastaavasti on hyvä muistaa, ettemme voi pelastaa koko maailmaa. Jos nyt otamme kaikessa ensin huomioon ruotsalaiset, niin tummat pilvet katoavat valoisan tulevaisuuden tieltä, vakuuttavat Åkesson ja Vinge.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- varmuusvarastot kriisiolot Henrik Vinge Covid-19 pandemia koronavirus Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit työttömyys maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jimmie Åkesson: “Mieletöntä jaella miljardeja muiden maiden kansalaisille – hoidetaan omien asiat ensin”

Ruotsin viranomaiset vahvistavat: Somalit, turkkilaiset ja irakilaiset sairastuvat muita useammin koronaan – myös suomalaiset mainittu

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Duunarit lomautettuina, pienyrittäjät kärsivät – ja hallitus jakaa miljonääreille lisää rahaa

Huhtasaari: Koronakriisi on paljastanut, että Suomi ei ole ollut tilanteen tasalla – ”Siksi jäimme sivuun myös EU:n suojavarusteiden yhteishankinnasta”

Halla-aho: ”Onko sosialidemokraattien virallinen kanta se, että vähemmistöille pitää järjestää omat, karvalakkikansalta suljetut sotepalvelut?”

Eduskunnan keskityttävä vain välttämättömiin lakiesityksiin – sähköautojen pakolliset latauspisteet tai henkilötunnusten sukupuolineutraalius eivät ole sellaisia

Viraalia politiikkaa – koronapandemia jakaa valtioita ja ihmisiä

Expressen vaatii pääkirjoituksessaan: ”Lopeta turvapaikkapelleily, pääministeri Löfven – tai menetät kansan luottamuksen”

Ruotsalaisyritysten toimitusjohtajat yhtä mieltä kahdesta asiasta: ”Epävarmuus on totaalista ja pahin vasta edessä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää