Viime viikonloppuna rikolliset hyökkäsivät poliisia vastaan ainakin neljästi. Ammuskelu ja pommit ruotsalaispoliisien ja poliisilaitosten pihoilla ovat lisääntyneet siinä määrin, että Ruotsin pääministeri Stefan Löfven ilmoitti olevansa pöyristynyt. Iskujen ilmeisenä tarkoituksena onkin herättää pelkoa ja hämmennystä.

Ilmiö ei ole uusi. Suomen Uutiset kertoi jo kesäkuussa poliisin voimattomuudesta järjestäytyneen rikollisuuden edessä. Ruotsin poliisiylijohtaja Dan Eliassonin esiintulo tulkittiin tuolloin hätähuudoksi koko virkavallan puolesta. Poliisin omassa raportissa lueteltiin 61 syrjäytynyttä aluetta, joiden tilanne on vakava ja vaatii toimenpiteitä.

Seitsemän poliisia kymmenestä kokee uhkailujen ja väkivallan lisääntyneen työssään

– Normaalia elämää haluavat ihmiset ovat itse syrjäytymässä ongelmalähiöissä. Kriisiytyneissä kaupunginosissa eletään rinnakkaiskulttuurissa, jota hallitsee vakava rikollisuus ja joka haastaa koko ruotsalaisen demokraattisen yhteiskunnan. Tylyltä vaikuttaa sekin, että rikolliset ja poliittiset intressit näyttävät olevan yhä enemmän liitoksissa toisiinsa, Eliasson kertoi.

Kesäkuun raportissa tuotiin esille myös se, että seitsemän poliisia kymmenestä kokee uhkailujen ja väkivallan lisääntyneen työssään kahden viime vuoden aikana. Väkivallan uhka on laajentunut myös poliisien perheenjäseniin ja muun muassa heidän lapsensa ovat joutuneet poliisien oman kertoman mukaan uhkailujen kohteeksi.

Demokraattinen yhteiskunta uhattuna

Lokakuussa poliisitalon ovelle asetettu pommi räjähti Helsingborgissa. Taas valtaapitävät totesivat demokraattisen yhteiskunnan olevan uhattuna. Expressenin toimittaja Lars Klint pohti asiaa ongelmalähiöiden rikollisen kulttuurin kannalta. Hän piti pommi-iskun tekijää todennäköisesti uraansa aloittelevana pikkurikollisena, joka halusi tehdä vaikutuksen jengikavereihinsa.

”Isku yksittäistä poliisia vastaan on hyökkäys koko yhteiskuntaamme vastaan”Jimmie Åkesson

– Nämä häikäilemättömät yksilöt ja ryhmät haistattavat pitkät koko yhteiskunnalle. He elävät omassa todellisuudessaan, jolla on vain omat ulottuvuutensa. Viha, voima, kosto sekä pelko ja kunnioitus ovat avainsanoja, jotka selittävät heidän maailmaansa, Klint kuvaili.

Västeråsissa ammuttiin lauantaina parisenkymmentä laukausta kohti poliisin omakotitaloa. Kukaan ei loukkaantunut iskussa. Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson piti tekoa Twitterissä ”ennenkuulumattoman vakavana”. Åkessonin mukaan ”isku yksittäistä poliisia vastaan on hyökkäys koko yhteiskuntaamme vastaan”.

Pääministeri Stefan Löfven totesi Aftonbladet-lehdelle Västeråsin laukauksiin viitaten, että ”meidän täytyy osoittaa, että olemme yhteiskuntana vahvempi kuin järjestäytynyt rikollisuus”.

Pääministerin mukaan hallitus tulee osoittamaan lisää resursseja poliisille ja myös lainsäädännön tiukentamista tutkitaan.

Keskiviikkona poliisi ilmoitti vanginneensa Västeråsin tulituksesta epäillyn 20-vuotiaan miehen. Syyte tulee murhayrityksestä. Mies on aiemmin tuomittu muun muassa pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

SUOMEN UUTISET