RUOTSI | Poliisiylijohtaja Dan Eliasson on turhautunut poliisin voimattomuuteen rikollisuuden torjumisessa. Eliasson pyysi lehdistötilaisuudessa suorasanaisesti apua: ”Auttakaa meitä, auttakaa meitä”. Hän pyysi koko yhteiskunnalta uusia keinoja umpikujan avaamiseksi: Hyvät asunnot, koulut ja työpaikat eivät enää yksin auta, kun rikolliset ovat päässeet ongelmalähiöissä niskan päälle. Asiasta kirjoitti Expressen-lehti.

Poliisin ”Utsättä områden – Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen”-raportissa luetellaan 61 syrjäytynyttä aluetta, joiden tilanne on vakava ja vaatii toimenpiteitä. Akuutti tilanne on päällä 23 lähiössä ja kuudessa tilanne on päässyt jo kriittiseksi. Ongelmat ovat suurimmat Göteborgin ja Tukholman seuduilla.

Raportti on Expressenin mukaan kylmäävää luettavaa. Ongelmalähiöissä asuvat, normaalia elämää toivovat ihmiset ovat itse syrjäytymässä. Kriisiytyneissä kaupunginosissa eletään rinnakkaiskulttuurissa, jota hallitsee vakava rikollisuus ja joka haastaa koko ruotsalaisen demokraattisen yhteiskunnan. Tylyltä vaikuttaa sekin, että rikolliset ja poliittiset intressit näyttävät olevan yhä enemmän liitoksissa toisiinsa.

Lapset joutuvat mukaan rikolliseen maailmaan pienestä pitäen. Pahimmilla alueilla lähes puolet lapsista ei selviä peruskoulusta ja yli puolet aikuisista on työttöminä. Asunnot ovat ahtaita, joten nuoret viihtyvät paremmin kaduilla kuin kotona. Näin he ajautuvat helposti huonoon seuraan ja oppivat rikollisille tavoille jo ennen murrosikää. Poliisin selvityksen mukaan kymmenvuotiaat saattavat kantaa asetta ja moni 11-vuotias on jo narkomaani.

Ongelmalähiöille on tyypillistä myös se, että viranomaisia painostetaan ja heidän työtään häiritään. Ulosoton ja sosiaalitoimen viranomaiset tarvitsevat poliisisaattueen tehdessään kotikäyntejä.

Alueen yrittäjille tarjotaan ”suojelua” korvausta vastaan. Jos kieltäytyy, liike saattaa yllättäen palaa. Yrittäjä voi myös joutua myymään liikkeensä polkuhintaan. Jatkuvasta vahingonteosta johtuen vakuutusmaksut nousevat mahdottomiksi. Poliiseja kivitetään työtehtävissään ja ambulanssit eivät enää uskaltaudu pahimmille alueille.

Ruotsin pahimmat ongelmalähiöt:

Alby/Botkyrka

Fittja/Botkyrka

Hallunda/Norsborg/Botkyrka

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Gårdsten, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Tynnered/Grevegården/Opaltorget, Göteborg

Hässleholm/Hulta, Borås

Norrby, Borås

Rosengård Malmö

Södra Sofielund, Malmö

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö

Araby, Växjö

Karlslund, Landskrona

Skäggetorp, Linköping.

Gottsunda, Uppsala

Vivalla, Örebro

SUOMEN UUTISET