Ruotsalaispoliisi Peter Springare sai muutama viikko sitten melkoisen haloon aikaan kertomalla rikostutkijan arjesta Ruotsissa. Springare on tehnyt työtään Örebrossa ja siellä – tilastojen mukaan – maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat syyllistyvät selvästi muuta väestöä enemmän vakaviin rikoksiin.

Suomen Uutiset kertoi Peter Springaresta helmikuun alussa. Nyt rikosepäilyt ovat kohdistuneet Springareen itseensä. Syyttäjä epäilee, että Springare on tunkeutunut faktanhaussaan poliisin järjestelmässä oleviin tiedostoihin, joihin hänellä ei ole lupaa.

Springarea epäillään syyttäjän mukaan mahdollisesta virkavirheestä ja tietomurrosta. Syyttäjä Lina Lithner päättää, aloitetaanko asiassa esitutkinta vai ei. Rikosilmoitus Peter Springaresta tehtiin heti hänen julkaistuaan ensimmäisen tilastoja sisältäneen päivityksensä Facebookissa helmikuun puolenvälin jälkeen.

Springare itse suhtautuu SVT:lle lähettämässään tekstiviestissä asiaan siten, että poliisijohto tekee kaiken mahdollisen saadakseen hänet tuomituksi.

-Varsinkin sen jälkeen, kun he epäonnistuivat yrityksessään nostaa syytteet kiihoituksesta kansanryhmää vastaa, kuittailee Springare tekstarissaan.

Poliisijohdon ja laajemminkin koko Ruotsin poliittisen johdon suivaantumista selittäneen sekin, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Ruotsia koskeneet kohulausunnot ovat saattaneet saada alkunsa Springaren postauksista.

Tässä vielä muutama huomio Springaren päivityksestä, jossa hän analysoi ensimmäisen, tilastoja sisältäneen Facebook-postauksensa aiheuttamaa kohua.

Aluksi Springare kiittää vuolaasti saamastaan huomiosta, tuesta ulkomaita myöten ja jopa lahjoista, joita hän on vastaanottanut. Kaikki tämä lämmittää kovasti arjen kolhimaa poliisimiestä.

Mutta sitten kolikon toinen puoli: Springare sanoo oppineensa kovasti paljon viime viikon aikana siitä, miten asiat voidaan tulkita täysin toisin kuin hän on ne sanonut tai tarkoittanut.

– Aina sen mukaan, mikä on itse kunkin poliittinen näkemys, Springare tarkentaa.

Springare on suivaantunut siitä, että hänet on leimattu rasistiksi ja ulkomaalaisten vihaajaksi ja että hänen kertomansa totuus voidaan asettaa lainausmerkkeihin.

– Minua hämmästyttää se, miten monet kommentaattorit ja jopa huippupoliitikot ovat varanneet itselleen oikeuden ryövätä minulta omat kokemukseni ja totuuteni ja tyrmätä ne yksinkertaisesti sanomalla, että olen väärässä, Springare jyrisee.

Tällä lausunnollaan hän ilmeisesti viittaa pääministeri Stefan Löfveniin, joka ilmoitti Expressenin haastattelussa, ettei usko Springaren väitteitä.

Springare tuo päivityksensä lopuksi esille sen seikan, että vakavien rikosten uhritkin ovat usein maahanmuuttajia tai heidän lapsiaan.

– Siksi ei ole kovin kummallista, että olen saanut paljon tukea myös maahanmuuttajilta. He ymmärtävät, mitä minä tarkoitan ja mistä tässä on kyse.

SUOMEN UUTISET