Eläkeiän kynnyksellä olevan ruotsalainen komisario Peter Springaren kuppi meni viimein nurin ja hän päivitti Facebookiin näkemyksensä poliisin arjesta. 47 vuoden virkamiesuran tehneen poliisin facebook-postauksesta syntyi huikea kohu ja siitä on kertonut muun muassa Expressen. Komisario totesi yli 18 000 jakoa keränneessä facebook-kirjoituksessaan, että vaikka maahanmuuttajat tekevät puolet vakavista rikoksista, hallituspuolueet vaikenevat.

Eläkeläiset on lyöty polvilleen, terveydenhuoltojärjestelmä muistuttaa infernoa, poliisilaitos on haaksirikossa. Me kaikki tiedämme, miksi. Mutta Ruotsi elää haavemaailmassa ja käyttäytyy itsetuhoisasti. Näin Peter Springare kirjoitti helmikuun 3. päivä Facebookiin. Springaren syvä tuohtumus tulee kirkkaasti esiin hänen päivityksessään, jossa hän siteeraa yhden viikon rikostilastoa Örebrossa maanantaista perjantaihin:

– Raiskaus, raiskaus, ryöstö, törkeä päällekarkaus, päällekarkaus ja raiskaus, kiristys, kiristys, poliisin väkivaltainen vastustaminen, poliisin uhkailu, huumausainerikos, huumeita, murhayritys, .. Rikoksesta epäillyt: Ali Mohamad, Mahmod, Mohammad Ali, jälleen, jälleen, nyt vilahtaa nimi Christoffer huumausainerikoksen kohdalla, Mohammed, Mahmod Ali, uudelleen ja uudelleen…

– Maat, joista viikon mittaan rikoksista epäillyt tulevat: Irak, Irak, Turkki, Syyria, Afganistan, Somalia, Somalia, taas Syyria, Somalia, tuntematon, tuntematon, Ruotsi. Puolet epäiltyjen kansalaisuuksista jää varmuutta vaille, koska heillä ei ole kelvollista henkilöllisyystodistusta. Tämä tarkoittaa sitä, että he todennäköisesti valehtelevat kansallisuutensa ja identiteettinsä, komisario kirjoittaa.

– Nyt on kyse Örebrosta ja näiden rikosten selvittely vie kaikki resurssimme. Näin on ollut viimeiset 10-15 vuotta.

Kohun mittakaavaa osoittaa sekin, että itse sosiaalidemokraatti-pääministeri Stefan Löfven on ottanut kantaa Springaren mielipiteisiin Expressenissä. Hänen mielestään Springaren näkemys on rajoittunut:

– En tiedä, miten asiat ovat Örebrossa, mutta laajemmin ajatellen on valtavan vaikeata uskoa, että sata prosenttia poliisin resursseista kuluu maahanmuuttajien tekemien rikosten selvittämiseen. Väitän, että näkemys on väärä.

Samassa yhteydessä Löfven otti kantaa myös poliisin sananvapauteen ja totesi, että hän puolustaa sanavapautta, mutta ”poliisin olisi syytä antaa todellisuudesta korrekti kuva.”

Lisää löylyä kohuun löi kriminologian professori Leif GW Persson, joka kommentoi poliisin esiintuloa SVT:n valtiollisella kanavalla. Perssonin mielestä Springare on ruotsalaisittain – diplomaattisesti ilmaistuna – sekä oikeassa että väärässä.

– Mielestäni hän antaa asiallisen kuvan poliisin arjesta, jossa ulkomaalaistaustaiset miehet näyttävät olevan epäiltynä vakavimmista rikoksista. Eikä hän ole ensimmäinen poliisi, joka tämän on todennut. Hänellä on silti vääristynyt kuva todellisuudesta, sillä suurin osa väestöstä on taustastaan riipumatta kunnon väkeä.

Perssonin näkee poliisi Springaren mielipiteissä ja esiintulossa merkkejä ruotsidemokraattien vaikutuksesta. Persson on myös sitä mieltä, että suurin osa Ruotsin poliiseista äänestäisi ruotsidemokraatteja, koska se mielletään protestipuolueeksi. Ja koska poliisit ovat tyytymättömin ammattiryhmä Ruotsissa.

Poliisin ja hallituksen välillä vallitsee Ruotsissa siis harvinaisen selkeä luottamuspula.

Örebrolainen poliisi on avautumisensa jälkeen saanut myös runsaasti julkista tukea. Häntä tukevaan facebook-ryhmään liittyi nopeasti 130 000 ihmistä.

Muutos 8.2.2017 klo 23:36 – Korjattu käännösvirhe. Springare kirjoitti raiskauksista, ei pahoinpitelyistä.

SUOMEN UUTISET