RUOTSI | Göteborgia jo neljä vuotta piinannut jengisota on vaatinut ainakin 20 ihmisen hengen. Suurinta huomiota rikosten sarjassa on herättänyt Biskopsgårdenin kaksoismurha, joka tapahtui vuoden 2015 keväällä. Ammuskelussa loukkaantui lisäksi vaikeasti kahdeksan ihmistä. Teosta tuomittiin viisi miestä, joista kaksi sai elinkautisen ja kolme vain 14 vuoden tuomion, nuoresta iästään johtuen. Vaikka väkivallanteoista on jaettu kovia tuomioita, konflikti on kaikkea muuta kuin ohitse. Asiasta kirjoitti Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Siitä huolimatta, että joukko jengiläisiä on kiven sisällä, ei väkivallan uhka ole poistunut kaupungista ja konflikti on kaikkea muuta kuin ohi.

– Valitettavasti tilanne on tämä, yksittäisten tekijöiden vangitseminen ei muuta tilannetta, ongelman syyt ovat paljon syvemmällä. Näin toteaa poliisin tutkinnanjohtaja Robert Karlsson.

Vahvasti yksinkertaistaen Göteborgissa on kyse kahden rikollisjengin reviiritaistelusta: Toinen rikollisporukka pitää omanaan kaupungin etelä- ja toinen pohjoisosaa. Murhien sarja sai alkunsa neljä vuotta sitten mustasukkaisuudesta, rikollispomon tyttöystävän uskottomuudesta.

Vuosien aikana ovat toinen toistaan seuranneet murhat, ampumiset, vahingonteot ja pommi-iskut. Poliisin mukaan kaikilla näillä rikoksilla on yhdistäviä tekijöitä.

– En uskalla sanoa uhrien tarkkaa määrää, mutta kuolleita on joka tapauksessa yli 20 ja loukkaantuneita paljon enemmän.

Poliisi ei Robert Karlssonin mukaan tosin itsekään ole täysin varma siitä, mitkä murhat ja mistä syystä ovat yhdistettävissä toisiinsa. Iskuissa on kuollut myös lapsia, joista nuorin oli neljävuotias.

– Tässä on kyseessä hirvittävä ja aivan käsittämätön tragedia, jonka uhriksi ovat joutuneet myös täysin sivulliset ja jopa lapset, Karlsson summaa.

– Meidän on estettävä rikollisen tyhjiön täyttyminen, nyt kun suuri joukko jengiläisiä on vankilassa. Poliisi ja muut viranomaiset ponnistelevat jengiväkivallan hävittämiseksi, mutta se tulee vaatimaan aikaa, paljon aikaa.

SUOMEN UUTISET