Ruotsin etelärannkolla Malmössä on vuoden aikana kirjattu jo 33 raiskausta, uhreista kahdeksan on lapsia. Tapaukset ovat selvittämättä. Poliisi ei usko, että kaikki rikokset olisivat saman henkilön tekemiä, mutta on mahdollista, että Malmössä liikkuu pedofiilinen sarjaraiskaaja. Jännittyneestä tilanteesta raportoi Sydsvenskan Nyheter.

Raiskauksia tutkii poliisin 14-henkinen erikoisyksikkö. Ryhmässä on monen eri alan asiantuntijoita, jotka pyrkivät systemaattisesti löytämään yhteisiä piirteitä rikoksissa ja profiloimaan tekijää. Työ on hidasta ja ainakin toistaiseksi se on mennyt enemmän tai vähemmän mönkään.

Poliisi päätyi lopulta antamaan tuntomerkit, jotka koskevat ainakin yhtä epäiltyä. Epäilty tekijä on mies, iältään 19-26-vuotias ja pituudeltaan 165-170cm. Hänellä on suuret korvat, iso nenä, parranpätkä, vaaleanruskea iho ja tumma, kihara tukka. Mies ei myöskään puhu ruotsia.

Jerzy Sarnecki, kriminologian professori Tukholman yliopistosta on pillastunut poliisin tavasta kuvailla epäiltyä:

– Näyttää siltä, että poliisi on epätoivoinen ja umpikujassa tutkimustensa kanssa.

– Epäillystä annetut tuntomerkit ovat ennenkuulumattoman stereotyyppisiä ja ruokkivat ennakkoluuloja, professori jyrähtää ja muistuttaa, että tuntomerkit on saatu vain yhdestä lähteestä ja että tekijää kuvaillut henkilö on lapsi.

– Nyt on sitten olemassa suuri riski siitä, että tämän takia yhteiskunnallinen ilmapiiri jatkaa kiristymistään.

Poliisi suhtautuu arvosteluun tyynesti ja ilmoittaa kuulustelevansa henkilöitä myös muilla perusteilla kuin tuntomerkein. Tällöin kyseeseen tulee erityisesti epäillyn rikoshistoria, jos hän on aiemmin syyllistynyt vastaavan kaltaisiin rikoksiin.

Poliisi on ottanut käyttöön myös vihjepuhelimen. Vihjeitä on tullutkin ja myös sellaisia, joiden poliisi usko vievän tutkimuksia eteenpäin.

SUOMEN UUTISET