Keskustelu kansankotiin palaavien ISIS-taistelijoiden ja heidän perheidensä ympärillä kiehuu kiivaana Ruotsissa. Kaikki haluavat taistelijat tavalla tai toisella vastuuseen, mutta mitä sitten tehdä heidän lapsilleen? Oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson haluaisi aloittaa sillä, että ISIS-taistelijoiden mahdolliset rikokset selvitettäisiin kansainvälisessä tuomioistuimessa.

Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Adam Marttinen sanoo SVT:n haastattelussa, että ISIS-taistelijoilta pitää ottaa pois Ruotsin kansalaisuus, eikä kansalaisuus kuulu heidän lapsilleenkaan. Lapsista huomattava osa on syntynyt sinä aikana, kun vanhemmat ovat olleet poissa Ruotsista.

Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan

-Käsityksemme mukaan heillä ei ole oikeutta kansalaisuuteen, koska ensi kädessä vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan, eikä Ruotsin valtio, Marttinen linjaa.

Marttinen haluaisi estää kokonaan ISIS-taistelijoiden palaamisen kotimaahansa. Mutta koska osa on jo palannut ja monet vielä palaavat, heidät pitäisi viedä oikeuteen, tuomita ja ottaa kansalaisuus pois.

Kokoomuksen mielestä ISIS-lapset tarvitsevat tukea ja turvaa, mutta heitä ei ole syytä auttaa aktiivisesti.

-On erittäin valitettavaa, että täysin vastuuttomat vanhemmat raahaavat lapsensa mukaan terroristiseen toimintaan. Toivoa sopii, että lapset eivät ole saaneet vaikutteita vanhempiensa kelvottomista päätöksistä, mutta vastuu on yksiselitteisesti vanhempien, sanoo maltillisen kokoomuksen oikeuspoliittinen asiantuntija Johan Forssel. Hänen mukaansa lasten noutaminen kriisialueelta on käytännössä mahdotonta ja toisaalta ei ole oikein erottaa lapsia vanhemmistaan.

Ruotsi kiristää terrorismilakeja

Sosiaalidemokraattien oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson ratkaisisi ISIS-taistelijoiden aiheuttaman ongelman kansainvälisen tuomioistuimen avulla. Esimerkit löytyvät Ruandan kansanmurhan ja Jugoslavian sodan jälkeen pidetyistä oikeudenkäynneistä.

Johanssonin mukaan Ruotsi on parastaikaa myös kiristämässä terrorismilainsäädäntöään:

-Nyt torstaina tarkoitus on kriminalisoida sekä terroristiseen organisaatioon kuuluminen että kaiken tyyppinen avunanto terroristiseen toimintaan. Kyseessä on suurin muutos kyseiseen lainsäädäntöön 20 vuoteen.

SUOMEN UUTISET

Tagit