Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala painottaa, että hoitajamitoitus on pidettävä nykyisellään ja korvaavat säästöt haettava muualta.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä ja kuntatasolla vanhuspalveluiden laadusta pitkään puhuneena ja hoitajamitoitusasioita kuntatasolla äänestyttäneenä sekä kuultuani valiokunnassamme asiantuntijoita, yhdyn kolmen hallituspuolueen kansanedustajan esittämään vetoomukseen, ettei hallitus lähtisi laskemaan hoitohenkilökunnan mitoitusta vanhusten laitospalveluissa kuten vanhainkodeissa.

Hoidettavat entistä huonokuntoisempia

Saarakkala huomauttaa, että kotihoidon ja laitoshoidon piirissä olevien ikäihmisten hoitoisuus on lisääntynyt eli hoidettavat ovat entistä huonokuntoisempia ja sairaampia.

– Tästä näkökulmasta voi todeta, että hoitajamitoituksen lasku 0,4:ään olisi yksinkertaisesti epärealistinen ja jopa vaarallinen toimenpide.

– Omasta mielestäni mahdolliset korvaavat säästöt sote-puolella tulee tehdä ns. elintapasairauksien hoitamisen osalta, sillä yksilöillä on mahdollisuus itse ajoissa ennalta ehkäistä monia sairauksia paremmilla elämäntavoilla. Yhteiskunta ei tule kestämään elintapasairauksien kasvuvauhtia. Vanhuus on luonnollinen osa elämää, ja esimerkiksi muistisairaat vanhukset ansaitsevat päästä laitoshoitoon tai vähintään tehostettuun palveluasumiseen, Saarakkala sanoo.

SUOMEN UUTISET