Oikeus lykkäsi Hambachin ikimetsän hakkuita Saksassa, kertoo Helsingin Sanomat. Hallinto-oikeus katsoo tarvitsevansa lisäaikaa ratkaistakseen, saako energiayhtiö RWE jatkaa Hambachin ikimetsien hakkaamista ruskohiilikaivoksen laajennuksen tieltä. Ympäristöliike piti tuomioistuimen ratkaisua torjuntavoittona. Ympäristöliike on kuitenkin pääsyyllinen siihen, että Saksa on riippuvainen kivihiiltäkin likaisemmasta ruskohiilestä.

– Hienoja uutisia Hambachin metsästä! Aktivistien sitkeys palkittiin ja oikeus pysäytti energiajätti RWE:n aikeet hakata Hambachin metsä ruskohiilikaivoksen tieltä, Greenpeacen Suomen osasto juhli Facebookissa.

– Taistelu ei kuitenkaan ole vielä ohi. RWE:n toiminta on tällä hetkellä katkolla, mutta tuhannet ihmiset aikovat silti osoittaa mieltään huomenna hiilikaivosten lopettamiseksi sekä ilmasto-oikeudenmukaisuuden puolesta.

Greenpeace unohtaa, miksi Saksa joutuu turvautumaan kivihiileen ja jopa ruskohiileen sähkön ja lämmön tuotannossa.

Saksan hiilidioksidipäästöt ovat kasvussa

Foreign Policy -lehti (FP) ennakoi jo viime vuonna, että Saksan hiilidioksidipäästöt vain kasvavat, kun se luopui ydinvoimasta ja yritti korvata samanaikaisesti sekä fossiilisen sähköntuotannon että ydinvoiman uusiutuvilla energianlähteillä.

Greenpeace on alusta asti vastustanut ydinvoimaa kaikkialla. Saksassa Merkelin hallituksen päätöstä luopua ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä vauhditti Fukushiman ydinonnettomuus Japanissa.

Merkeliä kutsuttiin välillä jo ilmastokansleriksi, kun haastava energiakäänne, Energiewende, näytti toteutuvan hyvin ja kansleri oli siihen sitoutunut.

Saksan ympäristövirasto kuitenkin laski, että Saksan hiilidioksidipäästöt vuonna 2016 olivat Euroopan suurimmat, 906 miljoonaa tonnia, ja mikä pahinta, luvussa oli nousua vuodesta 2015, jolloin päästöt olivat 902 miljoonaa tonnia, FP kirjoittaa. Tänä vuonna Saksa myönsi, ettei se tule saavuttamaan päästövähennystavoitteitaan vuodelle 2020.

Saksa on Euroopan suurin hiilenpolttaja. Saksa tuottaa FP:n mukaan 40,3 prosenttia sähköstään hiilellä; 15,5 prosenttia kivihiilellä ja 24,8 prosenttia saastuttavimmalla mahdollisella fossiilisella polttoaineella, ruskohiilellä.

Saksan jumittuminen ruskohiilen käyttäjäksi ei kuitenkaan johdu pelkästään siitä, että ydinvoimaa ollaan ajamassa alas, FP väittää. Merkitystä on myös ruskohiilikaivosten tuomilla työpaikoilla läntisellä Rheininmaalla ja Brandenburgin eteläosissa.

Halla-aho: ydinvoimaa ei pidä korvata hiilellä

Tänään julkaistiin hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti, jota Yle kuvaa dramaattisin sanankääntein: Ihmiskunnan ratkaisevat vuodet. Raportin mukaan ilmaston lämpeneminen voidaan rajata 1,5 asteeseen, jos päästöt nollataan ennätysnopeasti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi uutista Facebookissa toteamalla, että ilmastonmuutos on todellinen ilmiö, mutta että ratkaisu siihen ei löydy identiteettipolitiikasta, moraaliposeerauksesta tai länsimaalaisen ihmisen itseruoskinnasta.

Halla-ahon mukaan energiantuotannon pitäisi perustua pääasiassa ydinvoimaan, jos kasvihuonepäästöjä oikeasti halutaan vähentää.

– Ikävä kyllä poseerauspolitiikan seurauksena ydinvoimaa ollaan esimerkiksi Saksassa korvaamassa hiilivoimalla. Ei näin.

Halla-ahon mukaan myös suomalaiseen teollisuuteen satsaaminen on ekoteko, kuten Suomen Uutiset kertoi.

Suomen Uutiset