PS-kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden vaarallisten henkilöiden säilöönottoa.

Antikainen muistuttaa, että kielteisen oleskelulupapäätöksen saanut irakilainen mies murhasi tammikuussa entisen tyttöystävänsä ja tappoi sen jälkeen itsensä Hämeenlinnassa. Turun terrori-iskun tekijä oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ennen kahden naisen kuolemaan johtanutta puukotusta Turun keskustassa vuonna 2017. Veritekojen aikaan molemmat tekijät olivat vapaalla jalalla kielteisestä päätöksestä huolimatta.

Keskusrikospoliisi ryhtyi tekemään riskiarvioita kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista henkilöistä vuonna 2017 Turun terrori-iskun jälkeen. Ylen tietojen mukaan vuoden 2019 tammikuuhun mennessä riskiarvioita oli tehty yli 9000 kappaletta, joista yli 200 henkilöä katsottiin mahdollisesti vaarallisiksi. Tästä huolimatta poliisilla ei ole tietoa kaikkien mahdollisesti vaarallisiksi epäiltyjen henkilöiden olinpaikasta.

– Maasta poistettavaksi määrättyjä henkilöitä otetaan säilöön varsin harvoin, minkä seurauksena henkilöt voivat oleskella Suomessa vapaalla jalalla päätöksen täytäntöönpanoon saakka. Mikäli henkilö tänä aikana poistuu maasta tai katoaa, poliisi ei ole asiasta tietoinen, kansanedustaja taustoittaa.

– Vaaralliseksi arvioitujen henkilöiden vapaa oleskelu Suomessa kielteisen oleskelulupa- tai turvapaikkapäätöksen jälkeen muodostaa turvallisuusuhan sekä Suomen kansalaisille, että maassa laillisesti oleskeleville henkilöille. Kielteisen päätöksen saaneilla henkilöillä ei ole mitään hävittävää, mikä voi lisätä riskiä väkivaltarikosten tekemiselle. Vaaralliseksi arvioidut henkilöt tulee ottaa säilöön, kunnes maasta poistaminen voidaan toteuttaa, Antikainen vaatii.

Suomessa toimii tällä hetkellä kaksi säilöönottoyksikköä, yksi Helsingissä ja toinen Joutsenossa. Ulkomaalaislain mukaan henkilö voidaan ottaa säilöön, mikäli hänen esimerkiksi epäillään yrittävän estää maasta poistamisen tai voidaan olettaa syyllistyvän rikokseen Suomessa.

– Mahdollisesti vaaralliseksi arvioitujen henkilöiden säilöönotto vähentää näiden henkilöiden yhteiskuntaan kohdistamaa turvallisuusuhkaa sekä pitää viranomaiset tietoisina heidän olinpaikastaan, kunnes heidät voidaan poistaa maasta. Tämä myös estää näiden henkilöiden katoamisen ja laittoman maassa oleskelun kielteisen päätöksen jälkeen. Suomeen ei saa muodostua paperittomien ja mahdollisesti vaarallisten ihmisten varjoyhteiskuntaa. Suomen valtion ensisijainen tehtävä on suojella omia kansalaisiaan, Antikainen huomauttaa.

Sanna Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien kielteisen oleskelulupa- tai turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden aiheuttamaa turvallisuusuhkaa.

SUOMEN UUTISET