

Sisäministeri Ohisalo murentamassa demokratian perusteita – Immonen: “Maalittaminen on epämääräisyydessään vaarallinen termi”
Oikeusministeriössä valmistellaan parhaillaan niin kutsuttua maalittamiseen liittyvää lainsäädäntöä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan lakimuutoksella pyritään puuttumaan maalittamiseen eli henkilöiden mustamaalaamiseen erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) totesi tänään MTV:n verkkouutisissa, että muutamien vihapuhetta koskevien tutkimusten mukaan osa ihmisistä ei uskalla osallistua poliittiseen keskusteluun tai lähteä ehdolle vaaleissa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kummastelee ministerin esiin nostamia ongelmia maalittamiskeskustelun yhteydessä.
– Tarkoittaako sisäministeri lausunnollaan sitä, ettei poliitikkoja saisi jatkossa enää arvostella? Sisäministerin vihjailut ovat huolestuttavia, Immonen sanoo.
– Poliitikkoja on saatava arvostella ilman pelkoa rikosoikeudelliseen vastuuseen joutumisesta, sillä muuten olemme demokratian näkökulmasta huolestuttavalla tiellä. Myös tiedotusvälineiden olisi syytä olla huolissaan, jos Suomessa lähdetään murentamaan oikeutta poliitikkojen arvosteluun.
Päätöksentekijöiden kestettävä kritiikkiä
Immosen mukaan poliitikkojen, viranomaisten ja muiden päätöksentekijöiden tulee kestää tehtävissään kovaakin julkista kritiikkiä.
– Sananvapauden tarkoitus on suojella kansalaisia hallinnolta, ei estää kansalaisia moittimasta huonoa hallintoa.
Immonen muistuttaa, että niin kutsutun maalittamisen keskeiset tekotavat ovat jo rangaistavia voimassa olevan rikoslain rangaistussäännösten mukaan.
– Rikoslaissa säädetään rangaistaviksi esimerkiksi virkamiehiin kohdistuvat rikokset, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ja vainoaminen, kunnianloukkaus, julkinen kehottaminen rikokseen, laiton uhkaus, tietosuojarikos, ilkivalta ja viestintärauhan rikkominen.
Lainsäädännön on oltava täsmällistä
Kunkin rikoksen tunnusmerkistö on ilmaistava laissa riittävällä täsmällisyydellä siten, että säännöksen sanamuodon perusteella on ennakoitavissa, onko jokin toiminta tai laiminlyönti rangaistavaa.
– Lainsäädännön on oltava selkeää, täsmällistä ja tarkkarajaista. Rikoslakiin ei voida säätää säännöksiä, jotka eivät täytä tarkkarajaisuusvaatimusta, Immonen sanoo.
– “Maalittaminen” on epämääräisyydessään vaarallinen termi. On syytä tarkkaan pohtia, salliiko perustuslakimme esitetyn kaltaista lainsäädäntöä.
Epädemokraattista toimintaa
Immosen mukaan maalittamisen kaltaisia epämääräisiä lakeja säädetään paljon epädemokraattisissa maissa länsimaiden ulkopuolella.
– Esimerkiksi Turkin rikoslaissa on pykälä, joka koskee presidentin kunniaa. Presidentin herjaamista pidetään vakavampana rikoksena kuin tavallisen kansalaisen herjaamista.
– Demokratiaan nojaavassa Suomessa asetelma on tällä hetkellä päinvastainen: esimerkiksi Suomen kunnianloukkausta koskeva laki suojaa kansalaisten oikeutta arvostella poliitikkoja ja julkisen viran haltijoita. Myös säädöksessä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä on poliitikkoja koskeva poikkeus, Immonen toteaa.
Immonen näkee, että käynnissä oleva maalittamiseen liittyvä lainsäädäntöhanke on pahimmillaan suuri uhka demokratialle.
– Suomessa ollaan vaarallisella tiellä siinä vaiheessa, kun hallituksessa pohditaan keinoja poliitikkojen ja julkisissa viroissa toimivien henkilöiden toiminnan arvostelun kriminalisointiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- päätöksentekijät poliitikot kriminalisointi maalittaminen lainsäädäntö Maria Ohisalo Kritiikki Demokratia SIsäministeri Sananvapaus Turkki Suomi vihreät perussuomalaiset Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Professorilta ankarat moitteet valtakunnansyyttäjä Toiviaiselle: “kansanedustajan voitava toimia kenenkään uhkaamatta ja painostamatta” – Juha Mäenpään tapaus rinnastuu presidentin immuniteettiin

Perussuomalaiset kannattaa laajaa sananvapautta: Ei koske vain myönteisiä tietoja ja asioita – “Ihmisten ja vallanpitäjien tulee kestää myös loukkaavaa ja häiritsevää tekstiä”

Taannehtiva vihapuhejahti kiihtyy – Oikeuskansleri kehottaa suomalaisia poistamaan vanhoja kirjoituksiaan

Immonen: Sananvapauslainsäädäntö retuperällä – “Mahdollistaa myös Päivi Räsäsen ajojahdin”

Turtiainen: Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muutettava

Tuomiolle Raamatun opettamisesta? Päivi Räsäsen tutkinta laajenee, seuraavaksi viedään kuulusteluihin pastori Pohjolaa

Puoluesihteeri Grönroos uudesta vihapuhehankkeesta: ”Perussuomalaisilla ja hallituksella on selkeästi erilaiset näkemykset siitä, miten oikeusministeriön tulisi edistää suomalaisten turvallisuutta”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.