

LEHTIKUVA
Sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen haluaa pitää koulut suljettuina ja harkitsisi oppivelvollisuuden pidentämisen uudistuksen lykkäämistä
Asiantuntijoiden mukaan koronavirusepidemia on Suomessa yhä vasta alkuvaiheessa, joten päätös pitää koulut suljettuina ainakin 13. toukokuuta asti on ainoa oikea ratkaisu , sanoo kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Ari Koponen.
Suomen koulut suljettiin 18. maaliskuuta koronaviruspandemian leviämisen hidastamiseksi ja ne siirtyivät etäopetukseen. 1–3-luokkalaisilla ja erityisen tuen sekä pidennetyn oppivelvollisuuden oppilailla on mahdollisuus käydä koulua lähiopetuksessa, mutta heidänkin kohdallaan suositellaan kotona opiskelua.
– Tässä tilanteessa ihmisten terveys menee tottakai kaiken muun edelle, Ari Koponen painottaa ja tuumaa myös, että on tärkeää koittaa oppia vallitsevasta poikkeuksellisesta tilanteesta jatkoa ajatellen.
– Etäopetus ja sen kehittäminen on tästä hyvä esimerkki.
Etäopetuksen pidennys ja varautuminen jopa koko kevätlukukauden kestäviin toimiin johtuvat viranomaisten suosituksista. Koponen haluaa nostaa keskusteluun myös aikaisemman kesälomalle siirtymisen ja syyslukukauden aikaisemman aloittamisen yhtenä mahdollisena keinona, jolla koululaisten eriarvoistumista ja oppimisen ongelmia voitaisiin ehkäistä.
Oppimistulokset tulevat heikkenemään
Oppilaiden välillä on yksilöllisiä eroja, ja niille oppilaille, joille opiskelu on normaalissa kouluarjessa vaikeaa, etäopiskelu on erityisen haastavaa. Tällä tulee olemaan vaikutuksia oppilaiden osaamistasoon ja mahdollisiin koulupudokkaisiin.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n mielestä vallitsevat poikkeusolot tulevat aiheuttamaan oppimisvajetta, jonka kuromiseksi ja oppimistulosten parantamiseksi tulee ottaa käyttöön tehokkaat ja vaikuttavat keinot. Poikkeusolojen jälkeen tulee varmistaa, että osaamisvaje tullaan paikkaamaan.
– On selvää, että kun normaali arki palaa koulumaailmaan niin tarvitsemme runsaasti resursseja niille koululaisille, joilla on tarvetta lisätuelle. Olen kysynyt viimeisimmässä kirjallisessa kysymyksessäni opetusministeriltä, kuinka paljon hallitus tulee antamaan kunnille lisäresursseja poikkeusolojen jälkeen tukiopettajien palkkaamiseen tai millä muilla keinoin poikkeusoloista aiheutuvaa oppimisvajetta aiotaan hoitaa. Valitettavasti en ole vielä saanut tähän vastausta, Koponen toteaa.
Etäopetuksessa yhteysongelmia
Koposen mukaan perusopetuksella on paljon muitakin kuin opetuksellisia tavoitteita, yksi isoimmista ja tärkeimmistä ovat sosiaaliset vuorovaikutustaidot.
– Opettaja tai joku muu koululla työskentelevä ammattilainen turvallisena aikuisena on kultaakin kalliimpi niille lapsille, joille koti ei ole turvasatama. Yläkouluikäisille opettajan puuttuva läsnäolo voi myös vaikuttaa opiskelumotivaatioon negatiivisesti.
Koposella on myös iso huoli kaikista niistä oppilaista, jotka ovat nyt kotona ja osa täysin yksin.
– On selvää, että oppilaiden tasa-arvoisuus ei toteudu tämän kriisin aikana, mutta ei pidä unohtaa sitä tosiasiaa ettei se ole toteutunut myöskään ennen kriisiä ja tähän meidän täytyy panostaa kun normaali arki taas koittaa.
– Täytyy ymmärtää että vallitseva tilanne lisää koululaisten sekä myös vanhempien ongelmia ja toivon että nämä voidaan purkaa mahdollisimman nopeasti. Koulujen olisi pystyttävä etsimään tukea tarvitsevat perheet. Emme voi ulkoistaa vastuuta ruoan saannista, mielen ongelmista tai lisäopetuksen tarpeesta näille pienille oppilaille, Koponen sanoo.
Oppivelvollisuuden laajentamista tulee lykätä
Marinin hallituksen suurin koulutuspoliittinen uudistus on uusi oppivelvollisuuslaki ja maksuton toisen asteen koulutus, joiden on tarkoitus tulla voimaan jo 1.1.2021. Oppivelvollisuuden pidentämistä koskevan seurantaryhmän jäsenet ovat viime viikolla esittäneet, että haluaisivat lainvalmistelulle koronaviruksesta johtuen lisäaikaa.
Toimeenpanon varmistamiseksi tarvitaan koko toimijakentän perehdyttämistä ja useiden erilaisten käytännön asioiden kuntoon laittamista, joihin ei vallitsevassa tilanteessa ole aikaa. Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan uudistuksen aikataulua ei ole kuitenkaan syytä muuttaa.
– Ongelmat tulee nyt priorisoida, eikä tämä uudistus ole minun eikä opetusalan järjestöjen mielestä listalla ensimmäisenä. Ensin resurssointi koronavirus epidemian aiheuttamaan osaamisvajeeseen, vasta sen jälkeen muut asiat, Koponen painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- etäopetus koronaepidemia poikkeusolot lainvalmistelu koulut oppivelvollisuus Ari Koponen oppimistulokset OAJ Opettajat Li Andersson perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisilta 40 kohdan lista koronan tukahduttamiseen – aasialainen karanteeni, maakuntien eristäminen, kauppakeskukset suljettava, ..

Suomalaisten turvallisuus on perussuomalaisille tärkein asia: “Kehitysapumenot, maahanmuuton kustannukset sekä poliittisten järjestöjen tuet ovat menoja, joista pitää näissä olosuhteissa leikata”

Vallin haastaa hyvätuloiset talkoisiin

Koronaepidemiaa seuranneet lomautukset pahentavat tilannetta entisestään – ruoka-avun tarve kasvaa Suomessa

Junnila: “On käsittämätöntä, miten kaikenlaiset someprofessorit oikein kilpailevat, miten voivat vaikeuttaa taudin torjuntatoimia”

PS-kansanedustajat Puisto ja Ranne: Nopeita tukitoimia yritysten ja lomautettavien työntekijöiden tilanteeseen

Perussuomalaiset: Kaikki Suomeen palaavat matkailijat koronatestaukseen ja sairastuneet valvottuun karanteeniin

Rantanen ja Ronkainen koulujen avaamisesta: ”Vielä ei ole aika”

Sivistysvaliokunnan jäsen Koponen: Osalle opiskelijoista etäopetus voi olla helpotus
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.