Skotlanti otti voimaan uuden viharikoslainsäädännön, joka pyrkii kitkemään loukkaavaa puhetta mm. etnisyyksiä, uskontoa, ikää ja trans-identiteettiä kohtaan. Ensimmäisenä vihapuheesta syytettyjen joukossa olikin itse Skotlannin poliisi, joka tunnusti syyllistyneensä vihanlietsontaan valkoisia työväenluokkaisia miehiä kohtaan. Harry Potter -kirjailija JK Rowling esitti epäilynsä lainsäädäntöä kohtaan ja odotti poliisin tulevan pidättämään hänet, sillä kirjailija oli kutsunut transnaisia miehiksi. Laki astui voimaan kuluneen viikon maanantaina, ja alkuviikosta poliisi sai yli 3000 ilmoitusta väitetyistä viharikoksista. Suurta osaa ilmoituksista pidetään aiheettomina ja kiusantekona. Skotlantilaisen konservatiivipoliitikon mukaan poliisi on itse kaivanut kuoppansa yllyttämällä ihmisiä tekemään ilmoituksia vihapuheesta.

Skotlanti, joka oli joskus tunnettu omaleimaisuudestaan, urheudestaan ja tietysti säkkipilleistään, on alkanut pelkäämään vihapuhetta kenties enemmän kuin mikään muu kansa. Hiljattain Skotlannissa otettiin käyttöön orwellilaiseksi luonnehdittu viharikoslainsäädäntö. Se pyrkii kitkemään loukkaavaa puhetta etnisyyttä, uskontoa, ikää, rajoittuneisuutta, seksuaalista suuntautumista ja trans-identiteettiä kohtaan.

Vihapuhepoliisi poltti näppinsä ensimmäisenä

Uusien normien valossa ensimmäinen viharikoksista satimeen joutunut taho näyttää olevan itse Skotlannin poliisin mukaan .. niin, Skotlannin poliisi itse.

Skotlannin poliisin ilmoitettiin syyllistyneen vihapuheeseen valkoisia työväenluokkaisia miehiä kohtaan vieläpä poliisin omilla julkisilla nettisivuilla. Ilmoituksen myötä Skotlannin poliisi tunnusti poliisin syyllistyneen vihaan. Tämän seurauksena vihasisältö otettiin pois poliisin nettisivuilta.

Uuden vihapuhelain aktiivisimpia puolestapuhujia oli pakistanilaistaustainen skotlantilaisministeri Humza Yousaf. Vastaavasti vihasisällöstä poliisille ilmoittanut taho oli Skotlannin intialainen neuvosto. Kyseinen neuvosto ilmoitti Facebook-tilillään kiittävänsä Skotlannin poliisia asiaan puuttumisesta ja jakoi kuvakaappauksen poliisin nettisivuilta ennen vihasisällön poistamista.

Aiemmin Skotlannin poliisin sivuilla kerrottiin, että nuoret 18-30-vuotiaat miehet syyllistyisivät todennäköisimmin viharikoksiin – erityisesti, jos he ovat sosiaalisesti syrjäytyneitä ja alttiita vertaistensa vaikutteille.

”Heillä voi olla syvälle juurtuneita tunteita sosiaalisesti ja taloudellisesti epäsuotuisasta asemasta, yhdistettynä valkoisen miehen etuoikeuksiin.”

Kansakunnallisen tason farssi

Uusi viharikoslainsäädäntö on ollut brittien suurimpia uutisotsikoita koko viikon. Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi, että kun lainsäädäntö astui voimaan kuluneen viikon maanantaina, poliisi sai heti alkuviikosta yli 3000 ilmoitusta viharikoksista.

Merkittävä osa ilmoituksista koski ministeri Yousafin vuoden 2020 puhetta. Oikeusministerinä toiminut Yousaf oli valitellut valkoisten ihmisten suuresta määrästä julkisissa viroissa. Tämä koettiin syrjiväksi.

Yhteisön turvallisuudesta vastaava ministeri Siobhian Brown luonnehti tuoreita ilmoituksia teennäisiksi ja suorastaan kiusanteoksi. Lainsäädäntöä ei olla noudattamassa taannehtivasti. Toisin sanoen, uusia sääntöjä ei sovelleta jälkikäteen sellaisiin tapauksiin, jotka tapahtuivat ennen lain voimaanastumista.

BBC:n artikkelissa täsmennetään, että rikoksen täytyy olla aidosti uhkaava ja lietsoa vihaan yksilöitä kohtaan. Brown peräänkuulutti, että kynnys olisi korkealla. Hänen mukaansa kyse ei olisi sananvapauden rajoittamisesta.

Sananvapausmielisten poliittisten kriitikoiden lisäksi korkean profiilin henkilöt ovat epäilleet uutta lainsäädäntöä. Heidän joukossaan on Harry Potter -kirjailija JK Rowling.

Skotlannissa asuva Rowling yllytti viestipalvelu X:ssä, että poliisi voisi tulla pidättämään hänet, mikäli hänen julkilausutut mielipiteensä koettaisiin rangaistavaksi vihapuheeksi. Kirjailija on kutsunut useita transsukupuolisia naisia miehiksi. Osa heistä on vankeja, transaktivisteja ja muita julkisuuden henkilöitä.

Rowling sanoi, että sananvapaus on uhattuna, mikäli perinteinen, biologiaan pohjaava sukupuolikäsitys olisi laiton. Uuden lainsäädännön myötä Skotlannissa suurin tuomio vihapuheesta voi olla jopa seitsemän vuotta vankeutta.

Pian Rowlingin kommenttien jälkeen poliisi ilmoitti, etteivät Rowlingin esittämät mielipiteet ole laittomia. Kohua uudesta lainsäädännöstä on pidetty väärinymmärryksenä.

Skotlantilainen konservatiivipoliitikko Murdo Fraser puolestaan sanoi, että uusi lainsäädäntö on ”valtava taakka” poliisille aikana, jolloin resurssit ovat valmiiksi kortilla. Hän kommentoi BBC:lle: ”Poliisin aikaa kuluu selvittelemään, mitkä ilmoitukset ovat kiusallaan tehtyjä.”

”Tapa, jolla Skotlannin poliisi on viestinyt asiasta ja yllyttänyt tekemään ilmoituksia, on syynä tähän. He ovat sanoneet ottavansa ilmoitukset tosissaan.”

”Olen yllättynyt, jos mikään näistä ilmoituksista johtaa tutkintaan.”

SUOMEN UUTISET